jul 222012
 

Abe Lenstra is en was het boegbeeld van de Friese sportcultuur. Vroeger was vaak de plaatselijke kastelein de motor achter de evenementen waar leuke prijzen te verdienen waren. ‘Het speelveld was doorgaans het verlengde van het dranklokaal’.
Op de cover van Historische Tijdschrift Fryslan ook Hotze Schuil, een van de meest succesvolle kaatsers in Friesland.
Leuk om eens aandacht te besteden aan een ondergewaardeerde tak van geschiedschrijving: de sportgeschiedenis.
De man die welhaast aan de wieg van elk belangrijk sportevenement (o.a. Elfstedentocht) en sportbond (KNVB, KNSB etc)  heeft gestaan is Pim Mulier, geboren op de Aylva State te Witmarsum.
Het kaatsen werd van bont kasteleinsvermaak tot strak georganiseerde sport, vooral sinds de oprichting in 1853 van de Permanente Commissie (PC).
Eerde Beulakker neemt ons mee in de historie van de popularisering van de Friese watersport. Na zijn pensionering als docent psychologie besteedde hij veel tijd aan een doctoraalscriptie over dit onderwerp, waarmee hij op 4 april 2012 in Leiden de doctorsbul behaalde: Verschil moet er zijn. Een mooie beloning voor de oud-zeezeiler die getroffen is door een spierziekte en nu zijn schip Taeke Hadewych te koop heeft staan op Marktplaats.
En last but not least Abe Lenstra, die ook nog een broer had, Jan Lenstra die goed kon voetballen. Maar Abe zou nooit naar een buitenlandse topclub verkassen.

Naast de sportartikelen, aandacht voor Wylde Sukerei (wilde cichorei), iets waar het openluchtmuseum De Sukerei in Damwoude veel over kan laten zien. In Verbroken Verbindingen aandacht voor de verdwenen Koetille, bij Midlum.
In Verdwenen Beroepen aandacht voor verffabrikant Ruurd Tjallema uit Sneek en als mooie afsluiter in de rubriek Uitvinders en Pioniers professor Willem Loré, de bouwer van de Dokkumer Nieuwezijlen.
Vermeldenswaard uit de rubriek Kort Nieuws is nog dat Oebele Vries afscheid heeft genomen van de Rijksuniversiteit Groningen en benoemd is tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Proficiat!

 Posted by at 18:14

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.