jan 292012
 

Enige jaren geleden, najaar 2007, hield onze vereniging een bijeenkomst met excursie in Rinsumageest.
In de kerk was een bijzondere uitstalling van loden kistplaatjes. Bij de begrafenis werd er blijkbaar op de doodskisten een loden plaatje bevestigd waarop een inscriptie gezet kon worden. De houten kisten vergaan natuurlijk in de loop der tijd, maar de loden plaatjes niet. Van bijgaande afbeelding bijvoorbeeld: Eelk van Frittema,sterfdatum: 6 september 1638, dochter van Reinier van Frittema en Saapke Pieters van Cammingha; gehuwd met Sieds Scheltes van Tjaarda.

Details van de inscripties zijn inmiddels opgenomen in de database van Hessel de Walle met Friese inscripties tot het jaar 1811. Een prachtige bron voor genealogen trouwens!
Niet alleen de loden plaatjes maar natuurlijk ook de tekst van de grafsteen in de kerk wordt in de database vermeld.
Van Hector van Bouricius is in Leeuwarden zowel een schilderij als een kistplaatje bewaard gebleven die te Leeuwarden werd gevonden bij opgravingen op het Oldehoofster kerkhof, toen de parkeergarage werd gebouwd.
Wilt u eens door onze online verzameling bladeren dan kan dat op ons Flickr-account

 Posted by at 14:13

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.