jan 022012
 

Een online bron die nog niet zo bekend is bij Friese sneupers is de database van de Ottema-Kingma stichting (OKS). Hoewel vaak op de achtergrond blijvend is de collectie van de stichting groot en uniek. Wat de stichting in het kort doet: De OKS ving haar werkzaamheden aan in 1955 na het overlijden van notaris Nanne Ottema en heeft tot doel “Het bevorderen van kunst- en cultuurhistorie in Friesland“. De OKS heeft ruim 30.000 objecten in haar bezit, welke aan talloze musea en erfgoedinstellingen in Friesland in bruikleen zijn gegeven, waaronder het Princessehof en het Fries Museum in Leeuwarden.
Medio december 2011 is de online database uitgebreid met beschrijvingen en afbeeldingen van de keramische collectie die aan Keramiekmuseum Princessehof in bruikleen is gegeven. Het gaat hier om 14.670 objecten die nu allen tot in detail zijn te bekijken, variërend van Aziatische keramiek tot Nederlands en Fries porselein en aardewerk.
Uiteraard heb ik eens even gekeken wat er van Dokkum in de collectie aanwezig is. In het veld Vervaardiging Plaats voerde ik de plaatsnaam in met o.a. dit resultaat:
Diverse zilveren voorwerpen, waaronder gildelepels en huwelijkslepels. Voor de genealogen is het altijd leuk om te puzzelen van wie de initialen op de lepels zijn.
Zo is een gildelepel uit 1705 van de Dokkumer zilversmid Pieter Jilderda mogelijk van de in dat jaar getrouwde meester schoenmaker Sape Hendriks Banga en Jeltje Baukes
Een lepel met de initialen FR en JA, rond 1740 gemaakt door zilversmid Douwe Snip zou wel eens van het volgende echtpaar kunnen zijn: Feike Ronner en Janke Arjens. Zij trouwden in 1745.

Gaat u zelf ook eens sneupen in de online collectie van de Ottema-Kingma stichting, en laat ons weten als u wat moois vindt.

 Posted by at 12:04

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.