nov 142011
 

Sneuper Bauke van der Pol attendeerde ons op een lezing in Dokkum op woensdag 11 januari 2012. In het bekende Hotel-Restaurant De Posthoorn aan de Diepswal zal Van der Pol spreken over de relatie tussen de VOC en Dokkum. De cultureel antropoloog komt al meer dan 35 jaar in India.
Nu weten de trouwe lezers van dit blog en ons verenigingsblad De Sneuper wel dat de Dokkumer band met de VOC vrij uitgebreid was maar er komen nog regelmatig nieuwe feiten boven water.
De lunchlezing in Dokkum gaat oa over drie Canter Visschers die carrière hebben gemaakt in India. Over de Dokkumer dominee Jacobus Canter Visscher publiceerde Van der Pol al de Mallabaarse brieven.
Maar het gaat ook over de VOC in India in breder verband. Op 22 oktober j.l. is zijn nieuwste boek De VOC in India aangeboden in het Nationaal Archief aan de Indiase ambassadeur in Nederland.

In het boek is ook een verhaal met foto’s te zien van één der grootste grafmonumenten van een ‘Fries om ûtens’: Tammerus Canter Visscher (zie foto). Tammerus was ‘secunde’, de tweede man, van het VOC-gewest Bengalen.
Hij is in dit grafmonument begraven in 1778. Het neoclassicistische grafmonument is te vinden op de
Nederlandse begraafplaats in de plaats Cassimbazar, dat aan de Ganges ligt (Bengalen).

 Noteert u dus alvast in uw agenda: woensdag 11 januari 2012, Lezing VOC, Dokkum en India door Bauke van der Pol, Posthoorn, Dokkum.
Voor € 10,- per keer kan men deelnemen, lidmaatschap is niet nodig. De ontvangst met koffie en wat lekkers is tussen 11:30 en 12:00 uur. Daarna is de lezing. Om ongeveer 13:00 uur volgt er een lunchbuffet met altijd iets warms.

Als u meer over de VOC en India wilt weten volg dan de nieuwe website van Bauke van der Pol (nog in ontwikkeling).

 Posted by at 09:26