nov 232011
 

Op zaterdag 15 oktober 2011 hield Hilda Bouta een korte voordracht over de wapenborden in de kerk van Ternaard. Specifiek het familiewapen Bolta kwam aan de orde. Graets Bolta trouwde met een Ropta en later met een Eysinga. Om te voorkomen dat de familienaam uitstierf ging zij de naam Graets Eysinga voeren. Dit was tijdens het middagprogramma van de ledendag van de Historische Vereniging Noordoost Friesland.

Voorzitter Haije Talsma hield een korte voordracht over het rouwbord met tekst aan de oostmuur van de kerk in Ternaard.
De tekst luidt vrij vertaald als volgt: PPS Nicolaas Posthumus (Leeuwarder Fries), bekend godgeleerde heeft nadat hij en te Ballum vrij gebied en Ameland zomede, in het dorp genoemd Heezum, als verkondiger in de kerk waarin Christus wordt vereerd en dorp Ternaard, bij welke gemeente hij ondanks beroep van anderen tot het einde van zijn leven bleef.
Door eenvoud van hart
oprechtheid van leer
en reinheid van levenswandel
zijn geweten voor God welgevallig gemaakt. heeft door de last van ’s leven en door ziekte getroffen eindelijk aan een langzame kwaal wegkwijnend op zijn stoffelijkheid een gouden kroon gezet en wacht in deze tempel op de gouden kroon der zaligheid. Stierf 25 april 1719. 49 jaar oud. Dit gedenkteken als laatste liefdesdienst stelde en zijn vrouw en zoon onder tranen.

 Posted by at 22:08

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.