okt 272011
 

Op 25 oktober 2011 is weer een nieuwe batch met gegevens over doorvaarten van de Sont online gezet. Het betreft de periode 1757-1761 met 20.319 doorvaarten. Dat brengt momenteel de periode waarover gegevens online staan totaal op 1757-1799.

In mijn vorige blogartikel, van eind augustus 2011, kon ik al enthousiast melden dat het aantal Dokkumer doorvaarten meer dan 1000 was geworden.
Met de nieuwe data is de teller op 2682 gekomen, en daarmee hoger dan het aantal doorvaarten vanuit grote havenplaatsen als Workum, Harlingen, Staveren en Hindeloopen! Let daarbij wel op dat de meeste vermeldingen van de thuishaven met de oude spelling Dockum zijn (2653) en de overige vermeldingen op varianten Dokkum, Dockom, Docum, Dokum en mogelijk Docken. Dokkumer Nieuwezijlen wordt nog apart vermeld als Dockumerziel.
Amelander schippers zitten momenteel op zo’n 1600 doorvaarten terwijl vanuit Schiermonnikoog (vele varianten) maar enkele tientallen doorvaarten vermeld worden.

Thuishaven Paesens, als Peesens/Pesens/Pessens, staat nog steeds op 13 doorvaarten. Ezumazijl komt niet voor als thuishaven maar wel 8 keer als plaats van vertrek (departure), geschreven als Ezumazyl, Ezumerzil, Ezumerzyl of Ezumezyl. De Denen gebruikten geen ij, alleen y.
Uiteraard kunt u ook op naam zoeken in de database, maar let ook dan goed op met de vele verschillende spellingswijzen.

 Posted by at 11:56