okt 032011
 

Museum het Admiraliteitshuis in Dokkum heeft onlangs haar collectie met drie mooie en bijzondere letter/merk/oefenlappen kunnen uitbreiden.

Deze lappen zijn in 1972 al eens als bruikleen tentoongesteld in het Admiraliteitshuis. In dat jaar waren er overal in Nederland, op initiatief van mevrouw A. Meulenbelt van het Openluchtmuseum in Arnhem, letter/merklappen exposities.

Het bijzondere aan deze lappen is, dat er heel veel hemdboordranden op geborduurd staan, in kleur of in wit.
Hemdboordranden vinden we op de boorden van mannenhemden; de boordhoogte varieert. Het museum bezit één vrouwenhemd met een geborduurd boordje, gedateerd 1684.

Op de eerste lap zijn deze hemdboordranden in kleur geborduurd, net als de alfabetten en de motieven. Hij dateert van 1715 en zou uit de omgeving van Twijzelerheide afkomstig zijn. De maakster, Gertie Pittiers (Gertje Pieters), heeft haar naam in kleine letters en haar initialen er groot op geborduurd. Er staan nog vele andere initialen op deze lap.

Op de tweede lap zijn 51 verschillende hemdboordranden geborduurd, variërend in lengte en hoogte, met wit garen op 24 draads linnen. Verder zien we een aantal alfabetten, en twee potten met bloemen, waartussen de initialen TP 1708 en SK 1750 staan. We hebben nog geen verklaring voor het grote verschil in jaartallen.
Voor de genealogische puzzelaars onder ons: als u de initialen of naam herkent, laat het weten!

Op de derde kleinere lap zijn ongeveer 20 randen geborduurd in kleur.

Deze aanwinsten waren aanleiding om de letterlapvitrine in het museum opnieuw in te richten, nu met het thema Hemdboordranden.
Het museum heeft meerdere letter/merklappen waarop deze randen in mindere of meerdere mate voorkomen en zelfs twee waaraan de puntjes zijn geoefend, die aan de hemdboorden en splitten werden gemaakt.

Het maken van deze puntjes, muizentandjes of tandjes genoemd, vindt u in het boekje “Handwerken van het eiland Marken” door Maria van Hemert.

Voor de agenda:
Voor kleine groepen van tot tien personen is een rondleiding mogelijk op donderdagmiddag 6 oktober en 20 oktober, met beperkt depot bezoek. Kosten € 6,50 incl. entree en koffie/thee.

Reserveren via telefoon 0519-293134 of info@museumdokkum.nl

Voor meer letterlappen of merklappen, zie ook het interessante blog van Gieneke Arnolli en Martha Kist.

 Posted by at 09:17