okt 122011
 

Redactielid Piet de Haan presenteerde afgelopen donderdag bij de opening van de Expo in Dokkum een historische film. De film is getiteld De Opfiering fen Fryske trou te Dokkum, ter gelegenheid van de winkelweek. Hij stamt uit 1923 en toont een oerversie van de Expo Noordoost Friesland, een (recent gehouden) beurs waar ondernemers zich presenteren aan het publiek. De film laat een verklede uitvoering zien en een optocht van vele Dokkumer stadsbewoners, bijna allemaal met pet of hoed.
De Friese trouw was een tegenbeweging die ontstond na de revolutionaire plannen van Pieter Jelles Troelstra, die als doel had van Nederland een republiek te maken.
De film is in het bezit van het Filmmuseum/ Eye Film Instituut Nederland, die hem sinds kort ook online heeft gezet. Ter gelegenheid van de festiviteiten rond de Dokkumse winkelweek maakte het bioscoopbedrijf Welte’s Kinematograph een opname van de activiteiten. Te zien zijn de opvoering van het allegorische spel ‘Fryske trou‘, een reclameoptocht door de Dokkumse binnenstad en een aubade aan de burgemeester door het plaatselijke muziekkorps. Zoals gebruikelijk bij lokale opnamen uit die tijd besteedt de cameraman ruime aandacht aan het filmen van het aanwezige publiek.
De Opfiering fen Fryske trou te Dokkum is een van de weinige eigen opnamen van Welte’s Kinematograph, dat werd geleid door Laura Welte en haar zoons. Na de dood van haar echtgenoot, de Duitse ambulante vertoner en bioscoophouder Carl Welte, keerde ze uit Duitsland terug naar Nederland en zette ze zijn bedrijf opnieuw op. Welte’s Kinematograph reisde per motorschip door Noord-Nederland en vertoonde films op het platteland.
Bekijkt u dan ook nog even in alle rust hoe het er in 1923 aan toeging bij De Opfiering fen Fryske trou te Dokkum, ter gelegenheid van de winkelweek. Misschien ziet u nog wel een familielid! (Als u na de klik niets ziet dan heeft u geen Flash-plugin ge├»nstalleerd. Ook op de iPad kunt u het (nog) niet afspelen.)

 Posted by at 08:55