sep 072011
 
Op een zonnige vrijdagmiddag bezocht ik Enkhuizen. De auto bij het station geparkeerd en langs de havens wandelend naar het Zuiderzeemuseum. Eerst even naar het ‘binnenmuseum’ met een vaste collectie en wisseltentoonstellingen. Mooi om de oude houten schepen uit de diverse vloten van de aloude Zuiderzeestadjes, maar ook van enkele Friese steden, van dichtbij te kunnen bekijken. En Enkhuizen in de Gouden Eeuw geeft een beeld van het VOC-verleden van een van de kamers van de VOC. Maar vanwege het mooie weer ging ik al snel naar het buitenmuseum, een openluchtmuseum met woningen en oude bedrijfspanden uit met name plaatsen rond de voormalige Zuiderzee. Met afbraak bedreigde panden werden steen voor steen afgebroken en in Enkhuizen weer zorgvuldig opgebouwd. Je kunt zelfs met een gratis boot naar het museum gebracht worden. Bij de aanlegsteiger staan drie imposante kalkovens, waarin van schelpen kalk gebrand werd. Het kunstmatige stadje heeft enkele buurtjes. De kerkbuurt, deels gebaseerd op de plattegrond van Hindeloopen (!), heeft als middelpunt een mooie oude kerk met heuse begraafplaats, van het voormalige eiland Wieringen: Den Oever. En aan de rand hiervan staat een dorpsschooltje, die, tot mijn verbazing, uit Kollum afkomstig is. Binnen is het ook zo authentiek mogelijk ingericht met oude schoolbanken, prenten en lampen. Op een van de schoolborden staat het jaartal 1905 vermeld. Een tweede lokaal schetst de situatie zoals die rond 1930 moet zijn geweest.

Langs een grachtje is een prachtige apotheek gevestigd met een verzameling gapers. De (vrijwillige) klassieke apotheker die aanwezig is verteld met trots over de collectie en het apothekersvak. Hij wijst mij op de site http://www.gapers.nl/ waarop veel informatie over dit uithangbord van de apothekers is te vinden. In de naastgelegen kaaswinkel koop ik een lekker kaasje van een kilo en in de boek- annex souvenirwinkel een boekje over de apothekers, gapers en andere medisch-farmaceutische symbolen: Slang, Esculaap en Gaper (in de aanbieding voor 5 euro).
Er is ook een vissersdorpje die gebaseerd is op het Groningse Zoutkamp en de dorpskern van Urk, met huisjes uit het Friese Paesens/Moddergat! Wat het leven in de dorpjes extra leuk maakt zijn de vele demonstraties van de oude beroepen die vroeger als vanzelfsprekend bestonden: een borstelmaker, zeilmaker, apotheker, potschipper of nettenboeter: allemaal laten ze het ambachtelijke tot leven komen. Een leuk museum ook om met kinderen naar toe te gaan. En de museumkaart is hier geldig!
 Posted by at 10:03

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.