sep 162011
 

Op vrijdagavond 16 december 2011 viert ‘IJsclub Oudwoude e.o.’ haar 100-jarig bestaan met een feestelijke bijeenkomst voor alle leden.
Hoogtepunt van de avond zal ongetwijfeld de uitreiking van het speciaal voor deze gelegenheid geschreven jubileumboek zijn.
Dit jubileumboek is een fantastische uitgave geworden. Het uitspitten van de notulenboeken, archieven en kranten heeft geleid tot een aantal ontdekkingen die voorgoed aan de vergetelheid ontrukt konden worden. Het boek is geen saaie opsomming van de notulen van de afgelopen jaren geworden, maar in een dertigtal verhalen wordt de geschiedenis van 100 jaar IJsclub Oudwoude e.o. tot leven gewekt. Het plezier in het schaatsen spat van de bladzijden! De locale elfstedenbedwingers worden natuurlijk niet overgeslagen. Maar ook de kleine overwinningen komen aan bod: Kees die op zijn prikslee een wisselbeker in de wacht sleept. Bekende dorpsfiguren als ‘Bauke Toto’ en ‘Baas Douwe’  worden beschreven en niet te vergeten de vele vrijwilligers die met hun inzet zorgden voor de randvoorwaarden: de aanleg van de ijsbaan, het besturen van de club, het vergaren van de financiën,  de verkoop in de koek-en-zopie. De IJsclub kwam natuurlijk niet uit het niets; vandaar dat ook de jaren voor de oprichting een plekje in het boek hebben gekregen.

Twee jaar lang is er gewerkt door de redactiecommissie en de schrijvers om er een prachtig boek van te maken. Er is heel wat werk verzet:  Jan de Boer, Iko Hoekstra, Ulbe de Jong en Reinder Postma plozen de notulenboeken na, doorzochten archieven, lazen oude krantenberichten, verzamelden foto’s  en interviewden dorps- en oud-dorpsgenoten om zoveel mogelijk informatie boven tafel te krijgen. Reinder Postma en Yvonne te Nijenhuis gingen vervolgens met de informatie aan de slag en schreven de uiteindelijke teksten.

Het resultaat mag er zijn: een ingebonden, keurig gedrukt boek van 160 bladzijden, met een schat aan informatie, vlot leesbare verhalen en prachtige foto’s,  zodat er naast veel te lezen  ook veel te zien valt. Voor de inwoners van de dorpen Oudwoude, Westergeest, Triemen en Veenklooster zal het een feest van herkenning zijn.
Mocht u geïnteresseerd zijn in het boek, dan kunt u contact opnemen met:
Reinder H. Postma, telefoonnummer: 0511-452100 of via email.

 Posted by at 09:53

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.