sep 112011
 
Ons redactielid Piet de Haan was zaterdagmiddag bij de opgravingen in Easterbeintum. Easterbeintum is het verdwenen broertje van Hogebeintum. In 1988 waren hier ook al opgravingen met toen als belangrijkste vondst een grafveld. Ook de huidige opgraving leverde iets bijzonders op. Ploegsporen van rond 500 voor Chr. Waarschijnlijk de tot nu toe oudste sporen van ploegen in Fryslan. Medewerking wordt verleend door het Archeologysk Wurkferbân van de Fryske Akademy. Op de foto bezig met het uitgraven van een waterput waarbij enige potten te voorschijn kwamen. Ook onze voorzitter Haye Talsma gaf blijk van zijn belangstelling. 
Als je bij de opgraving staat ziet wel een gegolfd landschap maar niet een echte terp.  
Op google maps:    Oosterbeintumerweg, Blije    invullen.   Je ziet dan wel de ronde terp.  Rechts een stukje van de naam Easterbeintumerdyk en evenwijdig daaraan was de ene gegravensleuf.  Links van de naam  Easterbeintumerdyk beginnend bij de letter k  een slingerende schaduw. De schaduw was het hoogteverschil van het terrein en daarnaast was de andere opgraving. Ongeveer bij het begin van het witte puntje stond de man op de foto in de drek te graven bij een [ik zag het niet] waterput. Ten zuidoosten van de letter K was de vorige opgraving met het grafveld.

Dat waterputten graven in Noordoost Friesland een gevaarlijke bezigheid kan zijn bewijst dit bericht uit 1608:  Uit Diarium Furmerii (pdf), dagboek van Bernardus Furmerius, landsgeschiedsschrijver van Friesland, 1603-1615.
pagina 111: woensdag 29 juni 1608. In de vorige week had een bakker op zijn erf in Hallum, een niet onvermaard dorp in de Dongeradelen ( lees:Ferwerderadeel), een put gegraven, en de graver was al zo diep gekomen dat hij vreesde dat het water er uit zou spuiten. Omdat hij echter om te kunnen zien in de diepte brandende kaarsen bij zich had, is door een ongelukkig toeval een vonk of brandend stukje van die kaarsen op de aarde gevallen, die, doortrokken van zwavel als zij was, in brand geraakt is en de man verbrand zou hebben als niet, door zijn geschreeuw opgeschrikt, de mensen die op de rand naar hem stonden te kijken hem er meteen uitgetrokken hadden. Zijn baard en hoofdharen waren verbrand, maar zijn lichaam was ongedeerd. De vlam is iets later door het omhoog spuitende water gedoofd.

Update: in natuurgebied Maashorst bij Uden is zelfs een uitgebreid vorstengraf uit dezelfde periode (2600 jaar geleden) gevonden. Bronzen arm- en enkelbanden, spelden en vlechtringen, toiletgerei en delen van een lijkwade hebben archeologen van de Universiteit Leiden gevonden in het ongewoon rijke graf van een prehistorische vorst(in).

 Posted by at 15:29

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.