jul 262011
 

Velen kennen de verhalen uit de geschiedenisboekjes over de Watergeuzen en dan is met name de inname van Den Briel in 1572 bekend. Vooral ook omdat Alva daar zogenaamd zijn bril verloor. Diverse Dokkumers, waaronder de gebroeders Abels waren hierbij actief betrokken.
Maar al jaren daarvoor bereidden de Watergeuzen zich vanuit het Waddengebied voor op hun guerilla tegen de Spaanse overheerser.
De Spanjaarden deden er dan ook alles aan om de ketterse watergeuzen tegen te werken en vanuit het Spaansgezinde Amsterdam lukte dat aanvankelijk vrij goed.
Het verhaal kunnen we uitgebreid lezen in de uitgave Amstelodamum van 1937.
Ik had de CD-ROM met de jaargangen 1902-2000 al een tijdje in huis maar merkte dat de pdf-indexen niet meer goed werkten (de versie is inmiddels te verouderd vermoed ik). Op zoek naar een update of plugin kwam ik op de website van het Genootschap Amstelodamum en zag tot mijn verbazing dat de eeuw aan pdf’s inmiddels geheel en gratis online staan! Met daarbij een mooie zoekmachine en online inhoudsopgave die goed en soepel werkt.

Gelijk dus maar even gezocht op Dokkum en Dockum en zo vind je toch weer leuke dingen.
Zoals dus het verhaal waar de titel boven dit artikel van is afgeleid: Terechtstelling van drie Watergeuzen te Amsterdam in 1569, in Amstelodamum 1937 (pdf). Een van de drie Watergeuzen was Cornelis van Dockum.

 Posted by at 18:21

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.