jul 132011
 

In de zomervakantie is er bij Tresoar een leuke tentoonstelling over het Friese openbaar busvervoer tussen 1945 en 1980 te beleven.
In het Fries heet het Mei de bus. Frysk iepenbier busferfier 1945-1980.
De tentoonstellingsruimte is omgebouwd tot een sfeervolle garage waarin een bus in aanbouw centraal staat. Bezoekers kunnen zelf achter het stuur kruipen om een virtueel ritje te maken.
Tresoar heeft er ook een speciale website voor ingericht die de oude tijd doet herbeleven.
Niet alleen kunnen prachtige nostalgische foto’s en films bekeken worden, ook het publiek kan zijn eigen herinneringen en anekdotes delen met anderen. Als u dus zelf nog mooie oude foto’s of leuke verhalen heeft, stuur ze dus in!

Over het Openbaar Vervoer in Noordoost Friesland is enkele jaren geleden een mooi boek verschenen waaraan oa sneuper Henk Aartsma heeft meegewerkt.

En om het echt een belevenis te maken is er voor vrijdag 22 juli een bustocht met een 30 jaar oude bus door de provincie Friesland georganiseerd.
De dag begint ’s ochtends om 9.00 uur met een kop koffie bij Tresoar, waar u ook nog de mogelijkheid heeft om een kijkje te nemen bij de tentoonstelling Mei de bus. Fries openbaar busvervoer 1945-1980.

Met een bijna 30 jaar oude Saurer-bus wordt eerst koers gezet naar Balk, waar gestopt wordt bij de voormalige ZWH-garage. Vervolgens gaat de reis naar Heerenveen, waar de lunch zal worden genuttigd. In Drachten zal een bezoek worden gebracht bij het kantoor van Qbuzz en/of bij de garage van Jan Hofstra, waarna teruggekeerd wordt naar Leeuwarden. Rond 17.00 uur eindigt de excursie.

Tijdens de rit zullen vooral voormalige routelijnen van de LAB, de ZWH en de NTM gevolgd worden. Een busdeskundige zal wijzen op de plaatsen en gebouwen, die in het busvervoer in de 50-er, 60-er en 70-er jaren een belangrijke rol hebben gespeeld.

De prijs per persoon bedraagt € 39. Bij deze kosten is de lunch inbegrepen.

Het bedrag kan worden overgemaakt op bankrekeningnummer 127594264 t.n.v. Tresoar in Leeuwarden, onder vermelding van ‘Busrit 22 juli 2011’
Opgeven kan tot en met uiterlijk zondag 17 juli op info@tresoar.nl of telefonisch bij Petra Bierma of Marja de Graaf (tel. 058-7890789).

 Posted by at 11:11

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.