jul 192011
 

Historisch Tijdschrift Fryslân, het tweemaandelijkse tijdschrift van het Koninklijk Fries Genootschap voor Geschiedenis en Cultuur heeft deze keer als thema De Friese Koe. Het thema wordt besproken aan de hand van een gevarieerd aantal artikelen, voor een groot deel geschreven door Reimer Strikwerda:
– Friese zwartbonte koeien: eens aanbeden, nu zeldzaam.
– Friese koe als geliefd kunstobject. Zoals bv de schilderijen van Marleen Felius.
– Internationale belangstelling voor topstieren, i.s.m. Kerst Huisman.
Simon Knol legde basis voor klassieke Friese koe (met name stier Adema 197, geboren in 1834, te Hartwerd).
Rommert Politiek: reder fan de Fryske boer en ko. ‘Neat praktysker as in goeie teory’.
Boijen de Boer brak door met Holsteinkoe.

Verder nog een keur aan artikelen, zoals Bij het graf van Binne Roelofs Veltman (in 1921 dodelijk getroffen door de bliksem), Chalets uit de bergen in het vlakke Friese land, Doperse monumenten in Witmarsum en Maatje XXXS over poppenmode uit de 18e eeuw en in de rubriek Uitvinders en pioniers: Abe Gerlsma en de snarenbedpootmachine.

In de rubriek Kort Nieuws o.a. de mededeling dat het Fries Museum een schilderij van Dirck de Horn, geboren te Leeuwarden in 1626, heeft verworven (een vanitas-stilleven).

Het Fries Genootschap is dé vereniging voor iedereen met belangstelling voor de geschiedenis en cultuur van Fryslân. Het Genootschap heeft een traditie die teruggaat tot de oprichting in 1827, maar is er in de eerste plaats voor de mensen van hier en nu, voor de Friezen en voor hen die zich met Fryslân verbonden voelen.

Het Fries Genootschap geeft naast Historisch Tijdschrift Fryslân ook het wetenschappelijk jaarboek De Vrije Fries uit, en organiseert allerlei activiteiten op historisch gebied, zoals excursies, lezingen en symposia.

Met Historisch Tijdschrift Fryslân laat het Fries Genootschap zien dat de geschiedenis van Fryslân een spannend verhaal is, dat nooit is afgelopen. Door de verbinding met de actualiteit te leggen maakt het tijdschrift duidelijk dat wie het Fryslân van nu wil begrijpen, het verleden moet kennen.

Lid worden van de vereniging: Voor € 37,50 per jaar bent u lid van het Koninklijk Fries Genootschap. Niet alleen ontvangt u dan Historisch Tijdschrift Fryslân en De Vrije Fries, u hebt ook gratis toegang tot het prachtige Fries Museum en tot de activiteiten van het Genootschap. Wie iets met Fryslân heeft, is lid van het Genootschap!
Voor meer informatie over de vereniging zie ook: http://www.friesgenootschap.nl/

 Posted by at 22:50

  One Response to “Friese koe centraal in Historisch Tijdschrift Fryslan”

  1. Reageer:Ik heb te koop een overzicht ( schoolkaart) nakomelingen adema 197

    stuur mij een mailtje en in kan een aantal foto,s retour zenden

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.