jul 222011
 

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft in zijn digitale Geheugen van Nederland een prachtige oude atlas opgenomen: de Atlas Schoemaker.
De collectie bevat alle kleurenafbeeldingen uit de verspreide handschriften van vader en zoon Schoemaker. Het gaat om ruim 2600 topografische tekeningen, beschrijvingen en prenten van Nederlandse steden, dorpen en gehuchten die zij tijdens hun reizen maakten. De collectie geeft een uniek beeld van Nederland in de vroege achttiende eeuw.

In de jaren 20 van de achttiende eeuw bezocht de textielkoopman Andries Schoemaker vele dorpen, steden en gehuchten.

Ik heb natuurlijk gelijk even gekeken of er in de Atlas Schoemaker ook plaatsen in Noordoost Friesland zijn afgebeeld. En ja hoor, Dokkum heeft een paar mooie tekeningen van de stads-skyline rond 1720 en zelfs kleinere plaatsen als Anjum (met kerk en molen en zie ik nu rechts op de tekening de openstaande deuren van de Ezumazijl?), Driesum, Foudgum, Bornwird en Ferwerd zijn vereeuwigd.
Ook zijn er afbeeldingen van Friese klederdracht, de verdrinking van de prins in 1711 en Willem Lodewijk.

 Posted by at 09:16

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.