jun 222011
 

Via Twitter werd ik geattendeerd op het live gaan van de iPad app van het samenwerkingsverband van musea in Noordoost Friesland: Markant Friesland.
In de Appstore van Apple zoek je gewoon op de woorden Markant Friesland en vervolgens kun je deze gratis app downloaden op een iPad.
Het is leuk om te zien dat de samenwerkende musea, waaronder het Admiraliteitshuis in Dokkum, Schierstins in Veenwouden, Botanische tuin Kruidhof in Buitenpost en het IJstijdenmuseum, met moderne media bezig zijn om het publiek goed te informeren en te betrekken bij de laatste ontwikkelingen. Daarnaast worden ook QR-codes ingezet waarmee bezoekers met hun smartphone in het museum aanvullende informatie kunnen opvragen (toevallig was vandaag eveneens de wereldprimeur van een Gouden Tientje met QR code). Alle musea hebben zelf ook een iPad ter beschikking om hun eigen informatie te controleren en uiteraard te tonen aan geïnteresseerden die zelf nog niet een dergelijke tablet computer bezitten.
Jacob Bosma van het Admiraliteitshuis is actief betrokken bij het project en dat zie je ook wel aan de specifieke informatie over het Dokkumer museum.

Bij het voor het eerst opstarten van de app moet blijkbaar de nodige informatie uit een database gedownload worden. Voor veel gebruikers zal dat een beetje irritant zijn (het kan wel een paar minuten duren), maar daarna zijn de updates in een oogwenk bijgewerkt.
De beginpagina bestaat uit een kaartje van Noordoost Friesland met daarop met genummerde bolletjes aangegeven waar de deelnemende musea gevestigd zijn. Op een bolletje kan doorgeklikt worden naar de specifieke paginas van de musea. Daar zijn vervolgens enkele verdere opties, zoals nieuws en basisgegevens over het museum, maar als meest interessante: collecties.
Bij het Admiraliteitshuis zag ik een collectiepagina over de grote staande klok, gedoneerd door een rijke boerenfamilie uit Ee (klokkenmaker: Sicco Haakma, Leeuwarden, datering: 1795-1805, legaat: Sjoerd Rintjes Sipma, Ee (geboren te Nes (WD) op 10 mei 1896 als zoon van Rintje Sjoerds Sipma en Grietje Ymus Sevenster). S.R. Sipma is de auteur van het Friestalige Op ‘e sneup troch Eastdongeradiel.
De informatie over de musea kan ook direct via de bekende social media als Twitter en Facebook met de rest van de wereld gedeeld worden.
Bij diverse musea zijn de paginas met content nog wat mager en onvolledig gevuld. Ook mogen de teksten nog wel even goed gecontroleerd worden want ik zag diverse dubbele woorden of kromme zinnen.
Voor de nabije toekomst zou het aardig zijn als er ook filmpjes en wat uitgebreidere fotocollecties aan de app worden toegevoegd.

Maar goed, het begin is er, het zal een ‘work in progress’ zijn en het is in ieder geval een voortvarende manier om met de toekomst van de cultuurhistorie in Noordoost Friesland bezig te zijn!

 Posted by at 19:30

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.