jun 112011
 

Andrys Stienstra kondigde een uitbreiding van de site van Tresoar aan met het project Geboren in 1811. In het kader van de viering van het 200-jarig jubileum van de invoering van de Burgerlijke Stand in de Nederlanden door Napoleon houden diverse archieven speciale acties.
Tresoar had al eerder dit jaar een speciale themasite online gezet voor 1811: http://www.fryslan1811.nl/

Stienstra meldt: Onlangs is de website uitgebreid met “Geboren in 1811”, een overzicht van alle 4151 geboorteakten die er in 1811 in Friesland zijn ingeschreven, met daaraan gekoppeld de mogelijkheid om zelf informatie toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verdere levensloop van het kind uit 1811, nazaten en eventueel hoe uzelf van dit kind afstamt.Van een aantal bekende Friezen (Foekje Dillema, Pieter Jelles Troelstra, Doutzen Kroes) zijn voorbeeldpagina’s gemaakt. De computergenealoog kan met de online bestanden op http://www.tresoar.nl/ en http://www.allefriezen.nl/ zelf ook proberen een lijntje met zichzelf te leggen.

Op 18-11-2011 (achttien-elf-tweeduizend-elf) zal er in Tresoar een speciale Friezendag georganiseerd worden voor de inzenders van reacties op “Geboren in 1811”. Apart hiervan is er op zaterdag 1 oktober een Genealogische Contactdag in Tresoar waar ook de Historische Vereniging Noordoost Friesland aanwezig zal zijn.

Na de aankondiging stroomden gestaag de toevoegingen van genealogen binnen die wel een Fries familielid hadden met een geboortedatum in 1811. Toen de stand zo rond de 50 stond kwam er opeens gisteren een enorme batch bij via Bob Coret van Genealogie Online. Hij automatiseerde een match tussen het bestand van Tresoar en de aangemelde genealogieën op Genealogie Online, waardoor er in 1 keer meer dan 400 toevoegingen bijkwamen. Ook werden de eigenaren van de bestanden ‘automatisch’ per email ingelicht over deze vondst. Ik vind het wel een mooie manier om grote databestanden qua verbanden inzichtelijk te maken. Mocht u het zelf ook eens willen proberen, sneup dan gerust eens rond op Genealogie Online, waar diverse andere genealogische hulpbronnen te gebruiken zijn! Als u uw genealogische gegevens bijhoudt in het gratis (door een Kollumer ontwikkelde) Aldfaer dan kunt u die exporteren naar een GEDCOM-bestand. Deze is dan eenvoudig via Genealogie Online op internet te plaatsen. Dat is ook gratis en levert veel toegevoegde waarde. Mijns inziens veel beter dan alle commerciële Amerikaanse aanbieders. Bij Coret kost alleen een veel uitgebreidere versie een contributiebedrag (5 euro per maand). Hiermee kun je oa eigen lay-out, aanvullende documenten, het familie-archief en plaatsen in Google Maps weergeven.

Wat betreft het Tresoar project zou ik het niet gek vinden om ook iets met de naamsaanname-actes van 1811-1812 te doen. Zelf heb ik bijvoorbeeld veel Friese voorouders, maar geeneen die in 1811 geboren is. Een naamsaanname is voor vrijwel elke Friese genealoog wel te vinden bij Tresoar en van bv een uitleg te voorzien over de betekenis van de achternaam of familieverhalen hierover.

 Posted by at 16:09

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.