jun 072011
 

Voor het eerst kwam ik het fenomeen Dwaande tegen toen ik een mooi plaatje zag van een zadeldakkerkje in Noordoost Friesland, als schermvuller op http://lyt.sr/ , een zogenaamde URL-verkorter.
Enige tijd later zag ik dat er ook een twitter-account van Dwaande bestond.

Zoals de website toelicht is Dwaande Fries voor bezig zijn. En om de ronkende promotekst maar even af te maken: Noordoost Fryslân is de plek waar het kan. Hier droomt u heerlijk weg of waant u zich in een compleet andere wereld. De regio heeft een prachtig en zeer gevarieerd landschap waar fietsen, wandelen en varen een ware beleving is. Noordoost Fryslân heeft alles om u op uw wenken te bedienen. Met de imposante waddenkust, de unieke wâlden en prachtige vergezichten heeft de regio veel te bieden. Noordoost Fryslân, echt mooi!

En dat laatste vind ik zelf eigenlijk een interessanter en pakkender kreet dan Dwaande. Dat je lekker bezig kunt zijn in Noordoost Friesland is op zich waar maar niet zo bijzonder. En hoewel echt mooi ook op veel plekken van toepassing kan zijn was het volgens mij nog niet geclaimd door een andere Nederlandse plaats of regio. Groningen heeft immers ook gewoon geclaimd: Er gaat niks boven Groningen, terwijl dat ook voor Roodeschool geldt.
Dat echt mooi weerspiegeld zich prima in toplocaties voor eten, drinken en overnachten, zoals de Waard van Ternaard, Lytshuis Zilver (Paesens) en het nieuwe Wad Oars (Anjum).
Afijn, het is natuurlijk gewoon een gezamenlijk initiatief ten behoeve van het toerisme in Noordoost Friesland en dat mag best eens duidelijk gepromoot worden. Daar past ook prima de historische beleving in via het netwerk van Historische wandelpaden en bijvoorbeeld de Alde Fryske Tsjerken.

De Historische Vereniging Noordoost Friesland is met zijn leden regelmatig dwaande in het Streekarchief Noordoost Friesland en het Museum Admiraliteitshuis / Museum Fiskershuske.

 Posted by at 19:28

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.