jun 242011
 

Woensdag 22 juni was de presentatie van het boek ‘Aan de vissers heeft het niet gelegen. Het reddingstation van Moddergat (1878-1942)’. Het boek stelt het reddingswerk vanuit het vroegere reddingstation Moddergat centraal en is geschreven door Ihno Dragt, directeur-conservator van museum ’t Fiskershúske.

Het boek werd aangeboden in bezoekerscentrum De Garnalenfabriek in Moddergat aan vertrekkend wethouder Tytsy Willemsma, bij wijze van afscheidscadeau. Als wethouder voor oa. Cultuur en Toerisme van Dongeradeel heeft zij veel voor het museum betekend.

Aanleiding voor het schrijven van het boek is de restauratie van de roei- en zeilreddingboot L.A. Buma III, die dienst deed in Moddergat van 1911 tot 1942.
Van juni 2011 tot begin 2013 wordt het historisch casco van de L.A. Buma in oude staat hersteld. Het restauratieproject gebeurt in opdracht van de Stichting Horsman-Buma en wordt uitgevoerd op de werf bij De Garnalenfabriek in Moddergat waar eerder de replica van het historisch vissersschip de Wierumer Aek is gebouwd. Evenals de Wierumer Aek wordt de restauratie van L.A. Buma III uitgevoerd als een leer-werkproject voor langdurig werklozen.

Vanaf 22 juni is elke woensdagmiddag de voortgang van de restauratie van de reddingboot te bezichtigen. Voor groepen is op afspraak met museum ‘t Fiskershúske ook op andere dagen de restauratie te bezoeken.

Het boek over het reddingbootstation (132 p.) is te verkrijgen in museum ’t Fiskershúske in Moddergat voor de prijs van € 21,50. Ik heb het zelf even doorgekeken en het viel me op dat er veel mooie oude foto’s in staan van de karakteristieke koppen van Moddergatster redders en hun schepen. Van harte aanbevolen dus!

Voor meer informatie over het restauratieproject L.A. Buma III kunt u contact opnemen met projectleider Garmt Visser, tel. 06 – 51594258.

 Posted by at 13:25

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.