mei 272011
 

Deze week werden er weer een paar interessante bronnen online gezet.
De Koninklijke Bibliotheek digitaliseerde in samenwerking met de Universiteitsbibliotheken van Amsterdam en Leiden meer dan 2 miljoen bladzijden in 10.000 boeken. Er kan zelfs op woordniveau gezocht worden in de oude teksten. De bedoeling is dat in de loop der tijd steeds oudere boeken aan de digitale collectie van deze Early Dutch Books online worden toegevoegd.
In de oudste universiteitsstad van ons land, Leiden (sind 1575, Franeker werd dit als tweede in 1585) is ook nog de prachtige zeventiende eeuwse Biblioteca Thysiana bewaard gebleven. Ik hoop er binnenkort eens op bezoek te gaan.
Ook de uitgeverij Elsevier heeft een begin gemaakt met het digitaliseren van oude boeken door een catalogus online te zetten: de Elsevier Heritage Collection Catalogue, met o.a. de in Friesland bekende geleerde en taalvirtuoos Anna Maria van Schurman die het boek Opuscula Medica Inaudita schreef.

Een ander karakter heeft de collectie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) omdat deze, met vele boeken, met name op de (voormalige) Overzeese gebiedsdelen (koloniaal) gericht is zoals Indonesië, Suriname en de Antillen. U kunt zowel zoeken als bladeren in het online KIT Erfgoed.

 Posted by at 20:29

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.