mei 292011
 

Eigenlijk had ik er al eerder over willen berichten maar het was er nog niet van gekomen. Een kleine twee maanden geleden voltooide de Engelsman Theo Sturge de restauratie van het monumentale goudleerbehang in het stadhuis van Dokkum c.q. gemeentehuis van Dongeradeel. Goudleerbehang bestaat vreemd genoeg uit leder (huiden) met een dun laagje zilver waarover gele vernis is gesmeerd. Dat zorgt voor de gouden glans. Daaroverheen worden weer schilderingen aangebracht.
Een aardig feitje die Wikipedia ons leert is dat het maken van goudleer patsen werd genoemd en de maker dus een patser! In de online DTB database van Tresoar komt een patser (Patser Brayeghe, Leeuwarden, 1630) en een patsier voor, mogelijk dus ook goudleermakers. De foto bij dit artikel is nog van voor de restauratie, namelijk toen we in 2010 tijdens een excursie een rondleiding in het stadhuis kregen.
Specialist Sturge was via bemiddeling van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) aan zijn opdracht gekomen om in vijf weken tijd het behang te behandelen. Het leren behang vertoonde een aantal grote barsten, zoals een scheur over de hele lengte van een paneel. De barst liep precies over de plek waar een vorige restaurateur het behang in 1977 al eens had gerepareerd. Een slecht binnenklimaat kan ervoor zorgen dat het oude behang barsten gaat vertonen. Gelukkig kan het nu na de restauratie weer jaren vooruit!

 Posted by at 22:34

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.