mei 182011
 
Op 19 april j.l. kwam de voormalige reddingboot van Oostmahorn, de fameuze Insulinde voor korte tijd terug naar huis. Zowel Oostmahorn als Dokkum werd aangedaan. De Insulinde kwam naar Noordoost-Friesland op uitnodiging van de Stichting Reddingboot Gebroeders Luden, die ook aanwezig was.
Onze razende reporter Henk Aartsma meldde dat er inmiddels 2 boeken zijn gepubliceerd, zowel over het schip zelf als de bemanning.
Titel: De Insulinde

Auteur: Frits Loomeijer
Band: Zacht
Omvang: 143 pag.
Foto’s: Veel
ISBN: 90.5730.222.5

Beschrijving: Dit boek beschrijft de geschiedenis van dit uitzonderlijk schip dat zowel ontworpen, gebouwd als bevaren werd door al even uitzonderlijke mensen. Mees Toxopeus bedacht in samenwerking met Jan Niestern uit Delfzijl dit zelfrichtend schip.

Titel: De mannen van de Insulinde

Auteur: Hans Beukema
Band: Hard
Omvang: 152 pag.
Foto’s: 200
ISBN: 978-90-8744-006-0
Beschrijving: In dit boek staan de schippers, de stuurlieden, de motordrijvers en de opstappers van de Insulinde centraal, de mannen die onder soms barbaarse omstandigheden uitvoeren om mensen te redden. Schipper Mees Toxopeus, stuurman Jaap van der Meulen uit Oostmahorn, motordrijver Klaas Reinigert en de opstappers Klaas en Anne Steegstra uit Paesens.

Informatie: Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers te Den Helder.
Tel: 0223-618320 Email: info@reddingmuseum.nl

 Posted by at 10:35

  5 Responses to “Boeken over reddingboot Insulinde van Oostmahorn”

 1. Weten jullie ook waar/wanneer Jaap van der Meulen is overleden?
  Met Jaap wordt bedoeld:  stuurman Jaap van der Meulen uit Oostmahorn (geb in 1906)

  Alvast dank voor de reactie.

  Met vriendelijke groeten
  Herman Oberman
  M a a r n

   
 2. Reageer: beste Herman,

  Ik ben ook op zoek naar zijn overlijdensdatum. Ik weet dat hij op 10 mei 1906 is geboren, volgens de een in Molkwerum, volgens zijn trouwacte in Anjum. Daaruit blijkt dat hij op 15 januari 1931 getrouwd is met Trijntje Bakker (toen 21, zij wel geboren in Molkwerum). Zijn vader was Wiebe van der Meulen, zijn moeder Elisabeth Gulmans.

  Als je informatie hebt hoor ik het graag!

   
  • Hallo Thijs, Herman,
   Ik ben de kleinzoon van Jaap van der Meulen. Lees net bovengenoemde vragen en kan vertellen dat hij op 4 januari is overleden. Dat is op mijn verjaardag dus vergeet ik dat nooit.
   Jaartal is 1977, een dinsdag. Tussen de middag van school thuis en dan het bericht krijgen dat opa Jaap is overleden. Ik kan het me nog goed herinneren.
   Groet, Ronald

    
 3. Hans Wouda j.l.wouda@planet.nl

  Ben op zoek naar gegevens van de opstappers Klaas en Anne Steegstra.
  Voor een verhaal in de dorpskrant de PM-er.

   

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.