apr 152011
 
Het museum Admiraliteitshuis te Dokkum kondigt de nieuwe tentoonstelling en gelijknamig boek aan: ‘Slotakkoord aan de 19de eeuw. Het Dokkumer muziekfeest van 1897’.
Van 9 april t/m 29 oktober 2011 is in het Admiraliteitshuis de expositie ‘Slotakkoord aan de 19de eeuw. Het Dokkumer muziekfeest van 1897’ te zien.

Op pinkstermaandag 7 juni 1897 was het groot feest in Dokkum. Het Dockumer Muziekcorps der dienstdoende Schutterij was de organisator en had meer dan 10 korpsen uitgenodigd. Het festijn duurde twee dagen en het was een echt volksfeest. Niet alleen trilde de stad als een stemvork van al die muziek, maar er was ook de spanning voor de jeugd door wedstrijden als mastklimmen en hardlopen met hindernissen. ’s Avonds werd er gedineerd, waren er concerten en was er dansen in de openlucht. Aan het einde van het feest was een groots vuurwerk.
Dit evenement is in een reeks foto’s en een feestgids vastgelegd. In het museum zijn 11 van de bewaarde foto’s te bezichtigen samen met objecten en kostuums uit die periode. Een bijzondere plek is er voor de schutterij en het muziekkorps van Dokkum en enkele muziekinstrumenten. Ook wordt de ontstaansgeschiedenis van de nu veel voorkomende ansichtkaart verteld.
Aan de hand van programma van het feest kunnen bezoekers dit bijzondere muziekfeest opnieuw beleven dat twee dagen duurde.

Bij de tentoonstelling is een boek te koop, geschreven door directeur-conservator van het museum Ihno Dragt. In het boek zijn naast de foto’s uit de expositie ook verhalen van het feest en de de feestgids opgenomen. Ook wordt de schutterij besproken, met name Luitenant-Kapelmeester Anthonie J. Wolters, die decennia lang de leiding had over het muziekkorps. Het boekje is te koop in de museumwinkel voor € 14,95.

 Posted by at 13:15

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.