apr 072011
 

‘Van uw society verslaggever’ zou ik als bron bij dit blogartikel kunnen zetten. Via Twitter kwamen de afgelopen dagen al de geruchten naar boven dat Doutzen Kroes een rol zou gaan spelen in de nieuwe film van Reinout Oerlemans ‘Nova Zembla’.

Volgens de eerdere berichten zal deze film worden opgenomen in 3D (driedimensionaal), voor een extra ruimtelijk en pakkend effect.
Oerlemans is nota bene van plan de opnamen in het Arctische gebied op Spitsbergen en Groenland te gaan doen, waarschijnlijk vanwege de aanwezige faciliteiten zoals hotels en een luchthaven. Die heb je volgens mij op Nova Zembla niet en ik denk ook niet dat je toestemming krijgt daar de boel op stelten te komen zetten.
(Foto: Omrop Fryslan)

Vanochtend om een uur of 10 twitterde Doutzen vanaf haar iPhone al dat het vandaag een speciale dag zou worden, dus kon je op je klompen wel aanvoelen dat het nieuws officieel bekend gemaakt ging worden. En inderdaad, rond 11 uur volgde de persconferentie in het Amsterdamse Hilton Hotel (ik fietste er toevallig langs).

Het is toch leuk dat de mooiste vrouw van Noordoost Friesland een rol gaat spelen in dit epische verhaal. Blijkbaar gaat ze de vrouw van bemanningslid Gerrit de Veer spelen, een van de slechts 17 bemanningsleden op het schip van Barents en Van Heemskerck dat uiteindelijk strandde op Nova Zembla. En zoals geschetst in mijn blogartikel van maart 2010 over de bemanning was het al de derde poging om een Noordoostelijke doorgang boven Rusland langs naar het Verre Oosten te vinden. Die doorgang is nog steeds erg lastig getuige de mislukte poging van zeezeiler Henk de Velde enkele jaren geleden om hetzelfde te doen. Maar volgens Louwrens Hacquebord kunnen we over afzienbare tijd gewoon rechtdoor over de Noordpool naar China.
De vader van Doutzen Kroes in de film, de Vlaams/Amsterdamse cartograaf Petrus Plancius, wordt gespeeld door Jan Decleir. Toevallig speelde hij recent de hoofdrol als Bonifatius in de korte film De schaduw van Bonifatius, waarin hij oud-Fries sprak!

Dat Doutzen wel de nodige weerstand in haar genen tegen barre omstandigheden heeft doet haar kwartierstaat (stamboom) vermoeden. Haar Dokkumer opa Douwe Kroes voltooide de Elfstedentochten van 1941, 1942, 1954 en 1956. Of ze die weerstand echt nodig heeft tijdens de opnamen is maar de vraag. Er gingen immers geen vrouwen mee naar zee tijdens de expedities van de Terschellinger Willem Barents. Zal het voor haar dan beperkt blijven tot Amsterdam of Terschelling?

Hoe dan ook, deze rol zou een mooie opmaak kunnen zijn voor de rol van Lucretia Jans in de al jaren aangekondigde verfilming van de Ondergang van de Batavia, met de Dokkumer VOC-onderkoopman Jeronimus Cornelisz in de hoofdrol. Uit betrouwbare bron weet ik dat regisseur Paul Verhoeven al sinds de premiere van Zwartboek het filmscript af heeft. Het probleem zit hem in de financiering die mogelijk vanuit de Australische filmindustrie moet komen. Russell Crowe zou de rol van Jeronimus Cornelisz moeten spelen en als de eveneens Australische Nicole Kidman niet beschikbaar is tip ik Doutzen!

 Posted by at 14:35

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.