apr 062011
 

Door Klaas Pera.

Toen de Fransen ons land bezetten, moesten alle jongemannen zich inschrijven voor de militaire dienstplicht. Ook baron Johannes Galenus van Sytzama moest verschijnen. Dat heeft hij ook keurig gedaan. De inschrijflijst van Friens is bewaard gebleven. Het merkwaardige is, dat baron Van Sytzama niet geschikt wordt bevonden voor de krijgsdienst. Net voor de Franse tijd heeft hij zelf ontslag genomen uit het Staatse leger. Hij was daar officier. Als er iemand geschikt was om als militair werkzaam te zijn, was hij het wel. De Fransen waren echter vreselijk bang, dat ze het Paard van Troje binnen zouden halen.

Dhr. Otto Kuipers bij Tresoar heeft mij uitgelegd wat er op de bijgaande lijst van weerbare mannen staat vermeld bij Van Sytzama:
Johannes Galenus Sytzama

N. B. Is officier geweest onder de guarde dragonders, doch heeft zijn dimissie verzogt en bekomen; onbetrouwd”
(Hij heeft ontslag gevraagd en gekregen; onbetrouwbaar, want hij was een vurig orangist)

Vervolgens staat hij in zijn eigen buitenverblijf de Beslinga State te Friens onder huisarrest, zo lang de Fransen aan de macht zijn. In die tijd raakt hij een beetje aan de bedelstaf, heeft geen geld meer voor een tuinman en moet zelf noodgedwongen voor hovenier spelen. Na de Franse tijd komt echter zijn eerherstel. Hij wordt door Willem Frederik van Oranje opgedragen om een regiment Zware Dragonders te Leeuwarden op te richten. Van Sytzama is dan blij, dat hij de periode van de “Franse benden en barbaren”, zoals hij ze zelf noemt, kan afsluiten.

 Posted by at 21:12

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.