apr 272011
 

In het Paasweekend waren we met de familie op het zonovergoten Ameland. Ik ben er al vrij vaak geweest maar het viel me eigenlijk nu pas op hoeveel historie er nog leeft op het eiland. We waren nog niet goed en wel gearriveerd in Nes toen we met de gehuurde fietsen 10 kilometer naar het westen gingen om de lancering van de reddingboot door 10 paarden te zien. We waren wat aan de late kant maar in ieder geval op tijd om te filmen hoe de paarden de reddingboot weer terug naar Hollum sleepten.
Daarna lekker op het strand gespeeld en gewandeld van waaruit je nog juist over de toppen van de duinen het zadeldak ziet van de kerk van Hollum (zie foto). Op de terugweg viel het me op dat er ook nog diverse Vermaningen op het eiland zijn, een overblijfsel van de Doopsgezinde invloed die begin 17e eeuw op kwam in de regio.

In alle dorpen is het opvallend hoeveel 17e en 18e eeuwse huizen nog bewaard zijn gebleven, te herkennen aan de muurankers in de vorm van een jaartal. Ik zag ze van 1625, 1688, 1732 maar ook 1960!
Hessel de Walle twitterde me nog of ik even de graven in de kerken van Ameland voor hem op de foto wilde zetten. Nou, dat kwam er niet van en laat ik ook graag aan een andere vrijwilliger over (u kunt zich aanmelden via de Sneuper mail).

Op zondag was er om 11 uur een excursie in de eendenkooi aan de oostkant van Ameland. Kooiker Bert was geheel in stijl gekleed. Zelfs zijn auto was voorzien van een logo met daarin zijn kooikershond Tommie. De Nassaukooi werd al in 1705 gesticht door Prinses van Oranje, Henri√ętte Amalia van Anhalt Dessau, de moeder van Johan Willem Friso die in 1707 stadhouder van Friesland werd. Vele spreekwoorden en gezegden stammen uit de kooikerswereld, zoals De pijp uitgaan, Achter de schermen en Pronken met andermans veren. Lokeenden zijn ook altijd vrouwtjes, de vluchtleiders.

Op zondagmiddag weer helemaal aan de andere kant van Ameland beklommen we de vuurtoren, met een spectaculair uitzicht over het eiland. Een bezoek aan Cultuurhistorisch museum Sorgdrager in Hollum, waar een mooi beeld wordt gegeven van de tijd dat er veel commandeurs (kapiteins op walvisvaarders) op Ameland woonden, zat er deze keer niet in.

Een kort bezoek op maandagochtend aan het Natuurmuseum in Nes wel. Vooral de aquaria en de tentoonstelling en het filmpje over de aangespoelde potvissen op Ameland waren de moeite waard! Trouwens een andere dan deze op YouTube, die laat zien hoe na enige tijd door opeenhoping van gas een potvis explodeert, een smerig gezicht. Een overzicht van de gemaakte foto’s op Ameland vindt u in het online Sneuper foto-album.

 Posted by at 17:27

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.