mrt 282011
 
Een handige gratis service om hele lange URL’s te verkorten en zelfs een specifieke naam te geven is het Friese http://lyt.sr/

Het is een vergelijkbare service als http://bit.ly/ of http://goo.gl/ maar is wel zo sympathiek vanwege de Friese insteek (ook te zien aan de vele Friese achtergronden, zelfs een van Noordoost Friesland, zie afbeelding) en de woordgrap met de Friese vertaling van kleiner: Lytser.

Helaas worden de automatisch via een RSS Feed naar Twitter gegenereerde berichten standaard via bit.ly verkort (iemand een idee trouwens hoe je dat anders instelt, dus naar lyt.sr ?). Dat bit.ly werkt via een server in Libië (daar staat denk ik die landcode .ly ook voor). Oprichter van het world wide web Tim Berners Lee heeft zelfs wel eens in een Twitter bericht opgeroepen bit.ly te boycotten omdat het gebruikt maakt van het Libische luchtruim, en dat is natuurlijk helemaal fout!

Verkorte URLs worden dus met name gebruikt in berichten op Twitter, waar je immers beperkt bent tot 140 karakters. Maar ook voor een website met een lange naam die niet direct aangeeft wat er te zien valt is het een mooie optie.

Gelijk maar even een mooie verkorte URL gemaakt voor dit Sneuper blog: http://lyt.sr/sneuper

En ons volgen via Twitter gaat natuurlijk gewoon via http://twitter.com/sneuperdokkum

 Posted by at 15:46

  One Response to “URL verkorten met Lyt.sr”

  1. Enig idee waar lyt.sr is gebleven?

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.