mrt 182011
 
Vandaag weer op de mat bij de meeste van onze meer dan 450 leden: Sneuper 101 van maart 2011. Het is een gevarieerd nummer van 68 bladzijden met onderwerpen in de genealogie en streekgeschiedenis, aangevuld met een mooie bronnenuitgave van de Dokkumer diaconierekeningen (1795-1856).
Voor de duidelijkheid: het extra jubileumnummer Sneuper 100 (oude foto’s uit de Dongeradelen) wordt volgende maand, op zaterdag 9 april 2011 uitgereikt tijdens de ledendag in hotel-restaurant De Posthoorn aan de Diepswal in Dokkum. Deze is gratis voor leden en zal in de losse verkoop 9,95 exclusief verzendkosten worden. Het heeft dan ook een harde kaft en een prachtige cover.
Inhoud Sneuper 101:

Genealogie
4, Groeten uit Amerika (deel 12: M.T. Douma), K. Postma
16, Kwartierstaat Freerk Abes de Beer, F. H. Blom
22, Verdwijning familienaam Saterdag, M. Bruining
27, Zoektocht naar verre familie (Van der Woud/ Fanderwud, Argentinië), He. Zijlstra

Streekgeschiedenis
32, Tegeltableau uit Moddergatster visserswoning, P. Hillebrand
36, Gedenksteen hervormde kerkgebouw Niawier (Cornelis Bosman), J. Walda
39, Geert Pieters van Prins, K. Pera
42, Pieter Tjepkes, VOC-avonturier uit Paesens en tapper te Ezumazijl, H.Zijlstra/R.Tolsma (zie bovenstaande foto uit scheepssoldijboek VOC schip Sloten, kamer Amsterdam, 1754, met vermelding moeder Pietje Pieters en echtgenote J. Jacobsz)
48, Bijnamen in Dokkum, E. Smits
52, Diaconierekeningen en bouwkunde: De Wande, P. de Haan
63, JEHABE, nostalgisch stukje middenstand, E. Smits

Bronnenuitgave
58, Diaconierekeningen en overlijdensdata (Dokkum 1795-1856), P. de Haan

Varia
31, Graaf Macchetti toch uit Bolward?, diverse
35, Website Smalfilms, P. Knijn
47, Websites, diverse
50, Stichting Regionaal, J. Kooistra
51, De Vrouwe Marina (schipper Jan Koerts Damstra uit Dokkum/ Schiermonnikoog, 1817), P.F. Visser
55, Reactie “Dokkum en de koloniën, dl 3”, B.D. vd Meulen
67, De oorlog een gezicht gegeven, deel 2, R.H. Postma

Om ook (naast ruim 450 anderen) lid te worden van de Historische Vereniging Noordoost Friesland, kunt u zich eenvoudig online aanmelden. Het kost slechts 15 euro per jaar, waarbij u naast ons kwartaalblad De Sneuper bovendien de dubbel-cd met Sneuper 1 t/m 75 er gratis bij krijgt! Uiteraard bent u dan ook welkom op onze ledendagen in het voor- en najaar en kunt u medeleden vragen stellen over uw stamboom of kwartierstaat. En nog steeds is kopij voor De Sneuper altijd welkom via ons email-adres.

 Posted by at 19:55

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.