mrt 092011
 

Als Vriend van het Centraal Bureau voor Genealogie ontving ik het voorjaarsnummer van kwartaalblad Genealogie. Op de cover een mooie foto van het pand en werknemers van fotografe Aaltje De Jong aan de Nieuwestad 53 in Leeuwarden. In een van de artikelen de aankondiging van een lijvig boekwerk met fotografen in Nederland, geboren voor 1900:

Groepsportret met 2960 fotografen
Deze maand verschijnt Photographers in the Netherlands van Steven Wachlin, waarin biografische gegevens van bijna drieduizend voor 1900 geboren Nederlandse beroepsfotografen zijn verzameld. Hans Rooseboom geeft een eerste leesimpressie van dit nieuwe standaardwerk. Zie ook de lijst van Andrys Stienstra, specifiek voor Friesland, op zijn webpagina Photographen in en om Friesland.

Verder deze artikelen:
Studerende voorouders
Op 10 februari jongstleden promoveerde Martine Zoeteman-van Pelt op een studie over Leidse studenten in de zeventiende en achttiende eeuw. Voor Ruud Straatman was dat een goede reden om stil te staan bij universiteitsbronnen die voor genealogisch onderzoek van belang kunnen zijn. Er zijn vele oude Alba Studiosorum online via het CBG blog, oa van Heidelberg en Munchen.

Getorpedeerde levens
Samen met de ondergang van de Titanic in 1912 hoort de torpedering van de Lusitania op 7 mei 1915 tot de meest tot de verbeelding sprekende scheepsrampen van de vorige eeuw. Van de kleine tweeduizend opvarenden stierven er twaalfhonderd. Aan boord bevonden zich ook enkele Nederlanders. Otto van der Meij verdiepte zich in hun levens.

Verborgen verleden in Paramaribo
Ook de tweede serie afleveringen van het NTR-programma Verborgen verleden leverden vele verrassende, vaak ook ontroerende familieverhalen van bekende Nederlanders op. Yvonne Prins van het CBG verrichtte wederom het genealogische onderzoek dat ten grondslag aan de serie ligt. Zij vertelt over haar ervaringen in Suriname, waar zij naar toe reisde om onderzoek te doen naar de voorouders van zangeres Tania Kross.

De leeuw en het hoen
Guus van Breugel vertelt het verhaal achter een bijzondere wapenregistratie bij het Centraal Bureau voor Genealogie: de aanvraag tot registratie van het familiewapen ’t Hoen, een familie die in de Middeleeuwen in Holland tot de stand van de welgeborenen behoorde en aanspraak maakte op verwantschap met de Gelderse adellijke familie Van Bronckhorst. Die claim kreeg al eeuwen geleden een plaats in het familiewapen.

Geknipt voor de goede zaak

Een van de bekendste verzamelingen van het CBG is de collectie familieadvertenties. Het toegankelijk maken en up to date houden is een arbeidsintensief werk, dat niet mogelijk zou zijn zonder de inzet van enkele honderden vrijwilligers. Naar aanleiding van het beschikbaarkomen van een nieuwe serie advertenties in de Digitale studiezaal brengt Lilian de Bruijn het werk van de vrijwilligers nog eens voor het voetlicht.
Verder zoals gebruikelijk de rubriek Nieuws, de bijlage Gesignaleerd over boeken en andere publicaties en de columns Favo, Memo en Familiekroniek.
Genealogie is het tijdschrift voor familiegeschiedenis van het CBG en wordt toegezonden aan de Vrienden/donateurs van het CBG. Het is ook mogelijk om losse exemplaren te bestellen.
 Posted by at 18:37

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.