feb 032011
 
De geroutineerde sneuper kent de site al jaren maar toch lijkt het me een goed idee weer eens aandacht te besteden aan de site Friezen in het leger van Napoleon. Deze site werd jaren geleden opgezet door ons lid Jan Paasman, die helaas in 2007 overleed. Gelukkig werd erkend dat de site zeer waardevol was en besloot ons aller Tresoar de privé-site te integreren in zijn eigen site. Om de introductie te citeren: Het was zijn bedoeling met deze website een wegwijzer te geven bij het zoeken naar militairen in de periode 1795-1810 en wel in het bijzonder naar die militairen die in de periode 1810-1813 in Franse krijgsdienst waren.
Zeker 70% van de Friezen die aan de veldtochten deelnamen overleefde het niet.

Bijzonder is dat er diverse brieven bewaard zijn gebleven van soldaten die hun ontberingen en avonturen aan het thuisfront rapporteerden. Deze brieven zijn als transcriptie op deze site opgenomen! Een mooi voorbeeld is de liefdesbrief van Romke Eelkes Zandstra aan zijn vriendin Sjoukje Hendriks in Eestrum (zie afbeelding).

De database met namen van de soldaten in het leger van Napoleon staat op de Tresoar-site.

In het verleden hebben we voor de oude Sneuper site ook wel eens lijstjes van soldaten uit Noordoost Friesland gemaakt die ik van Paasman kreeg en, met name vanwege de Franse schrijfwijzen van Nederlandse namen, soms het zoeken makkelijker maken.
Een mooie aanvulling, hoewel gruwelijk van aard, is de interessante infographic over de enorme verliezen van Napoleon bij de rivier Berezina. Hieruit blijkt o.a. dat tijdens de helse overtocht van de rivier op de terugtocht de temperatuur rond minus 20 lag. En dat met een uitgeput en uitgehongerd leger! Napoleon had met zijn mannen vrijwel geheel Moskou geplunderd en de buit op karren met zich meegesleept, maar de snel intredende strenge winter bleek desastreus.
Over de gruwelijke terugtocht bestaat ook een rijk geillustreerde website.

 Posted by at 12:53

 Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.