jan 062011
 

In de database van het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek is een houten ankerboei van schelpenvisser Sytze Visser uit Anjum opgenomen. Sytze had een tjalk die in 1906 op een werf in Drachten was gebouwd. De schelpenvissers van Anjum werkten vanuit de kleine haven van Ezumazijl. Reinder Tolsma schreef in de Sneuper een uitgebreid artikel over de Kalkoven te Ezumazijl waarbij deze schelpenvissers, die in de Quotisatiekohieren werden vermeld als schilders, de leveranciers waren! Want schelpen=skil, schelpenvisser=skilfisker en met een beetje verbastering kom je dan op schilder voor schelpenvisser. Ook op dit blog schreef ik in augustus 2008 een artikel over de Schelpenvissers bij de Kalkoven te Ezumazijl. Sytze Visser zal een van de laatste actieve schelpenvissers in Ezumazijl zijn geweest. De kalkoven is al lang niet meer in bedrijf, en zelfs niet meer zichtbaar in de dorpskom van Ezumazijl.

 Posted by at 19:56

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.