dec 032010
 

Afgelopen woensdag 1 december werd het museum Admiraliteitshuis in Dokkum verblijd met twee bijzondere aanwinsten.
De eerste was eigenlijk een legaat. Want mevrouw Aaltje Jansma, geboren in Holwerd, was overleden op 96-jarige leeftijd te Ferwerd. Zij had bepaald dat enkele dingen naar het museum moesten. En een familielid heeft haar wens dan ook vervuld.

Het is een heel oude lap, die een welkome aanvulling vormt op de grote collectie merklappen die het museum rijk is. Op deze merklap komen twee data voor, namelijk 1708 en 1750. Onderzoek moet uitwijzen welke van de twee de datum van vervaardiging zal zijn geweest. Omdat een dergelijke lap in 1750 toch al wat ouderwets zou zijn, denkt het museum in eerste instantie meer aan 1708. Het bijzondere aan de lap is vooral dat er heel veel hemdsboordranden in witwerk op zijn geborduurd. Met die randen oefende het schoolmeisje dat de lap maakte de versieringen die ze later moest aanbrengen op de linnen lijfshemden. Zo’n lap had het museum nog niet, maar door onderzoek van de textielafdeling bleek dat dezelfde lap in 1972 wel al een keer in het museum was geweest als bruikleen voor een merklaplappen expositie. De lap is heel goed bewaard gebleven en heeft nog frisse kleuren. Erbij hoorde nog een andere, kleinere borduurwerklap met hemdsboordranden in kleur geborduurd.

Op dezelfde dag werd het museum met nog een aanwinst verblijd. Dankzij de oproep van enkele weken geleden aangaande Gerrit Visser, kwam het museum in contact met de 71-jarige heer Riekele Visser. Hij is een ‘omke-sizzer’ van de beeldhouwer Gerrit Visser, aan wie het museum vanaf 17 december a.s. een expositie wijdt. Riekele Visser was als jongen door zijn oom geportretteerd. De gipsen portretbuste uit 1953 wilde hij wel in bruikleen afstaan voor de expositie. Maar wat later kwam een telefoontje: na overleg met de familie wilde hij het wel schenken aan het museum. Ook dit is een welkome aanwinst, want vooral het vroege werk van Gerrit Visser is van hoge kwaliteit. Het was ook nog net op tijd om het boekje aan te passen, dat onder de titel Miskend Natuurtalent? Houtsnijwerk, boetseerwerk en modelbouw van de Dokkumer Gerrit Visser (1911-1998) bij de expositie verschijnt. Daar stond namelijk bij een foto van de portretkop nog vermeld dat de huidige verblijfplaats onbekend was.

Tentoonstelling: 17 december t/m 19 maart 2011: Miskend natuurtalent? Houtsnijwerk, boetseerwerk en modelbouw van de Dokkumer Gerrit Visser (1911-1998), Admiraliteitshuis Dokkum

 Posted by at 19:11

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.