nov 282010
 

Half november lag er al weer een nieuw nummer van Historisch Tijdschrift Fryslân, het ledenblad van het Koninklijk Fries Genootschap voor Geschiedenis en Cultuur, op de mat. De bedoeling was dat het blad tweemaandelijks zou uitkomen, ofwel 6 keer per jaar maar dat gaat in 2010 niet meer lukken. Er zijn in 2010 dus maar 3 nummers in totaal verschenen van Fryslân, waar dat in de vorige formule 4 keer per jaar was. Een beetje vreemd allemaal, maar goed, volgend jaar dus 2 extra nummers.

Persoonlijk ben ik wat minder gecharmeerd van de overdaad aan recente historie. Ik ben meer van de 17e eeuw en een beetje 18e eeuw. Voor een breder publiek is de nieuwe formule wellicht prettiger, ook omdat er veel meer beeld wordt gebruikt en de artikelen korter zijn.
Het nieuwe nummer heeft een aantal artikelen over het Friese bankwezen, met als gastredacteur Douwe Keizer, (die volgens mij ook de D.P. Keizer is die auteur van Reboelje yn de Dongeradielen is):
– De School der bescheidenheid
– De nachtmerrie van een bankrun
– Nederlanders financierden Amerika
– Geld is niet belangrijk, een boeiend leven wel
– Sparen doet vergaren

Verder nog een verhaal over Jan Jelles Hof (1872-1958), die zich inzette voor het behoud van de Friese taal. Een lezing van Goffe Jensma over Regionale gemeenschappen als de Friese.
Een mooi verhaal met oude schilderijen is Pillegiften: sparen voor later, met een afbeelding uit 1618 van de 3-jarige Anna van Popma van Weidum met een dooppenning om haar hals.
Het artikel Puntpaal handelt over de grenspaal 13 tussen Friesland en Groningen, over welk onderwerp trouwens een interessante website bestaat.
De website van het tijdschrift zelf wordt overigens maar mondjesmaat bijgewerkt. Geen cover en inhoudsopgave van het tweede nummer, en onder het kopje Huidig nummer merendeels artikelen uit het vorige nummer. En dat twee weken na verschijnen!
Enfin, de websites van interesse die in de rubriek Kort Nieuws worden genoemd zijn zeker het bekijken waard:
– Smallingerland Canon, via http://www.smelneserfskip.nl/
– Vondst oude tegels bij verbouwing Fries Scheepvaartmuseum, http://www.friesscheepvaartmuseum.nl/
– Conservator Next: http://weblog.tno.nl/ictchallenge/category/museumvereniging/
– Tentoonstelling Gemist, volledige film over Oranjegoed! http://www.princessehof.nl/
– Atelier Bisschop in Teylers Museum: http://www.mythenvanhetatelier.nl/

 Posted by at 14:03

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.