nov 192010
 

De database van het Geheugen van Nederland is een geweldige bron van prachtige afbeeldingen. Bij de Workshop Online Maritieme Bronnen die ik onlangs gaf bij Tresoar noemde ik deze als een potentiële bron van beeldmateriaal bij maritiem onderzoek.
Diverse scheepvaartmusea, waaronder die van Amsterdam en Friesland (Sneek), hebben een flink deel van de afbeeldingen uit hun collectie via deze weg ontsloten. We deden tijdens de workshop al een mooie vondst van brieven van de familie Rosier (waarover in een later artikel meer) maar nog veel mooier vind ik deze van een 13-jarige Ids Sippes Tjaarda uit Haskerland die met zijn vader Sippe Yedes Tjaarda op de Sont vaart. Hij hield een handgeschreven boek of journaal bij waarvan een pagina in de database is opgenomen. Blijkbaar ligt het origineel in de bibliotheek van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De beschrijving geeft het volgende aan: Bladzijde uit het boek ‘Kunnen lezenswaarde zaken nu uwen geest vermaken? Zit ge nu reeds met een boek graag eenzaam in een hoek?’. Handschrift van Ids Sippe Tjaarda over de vrachtreizen met zijn vader naar Noorwegen, Frankrijk en Ibiza.
De tekst op de afgebeelde pagina luidt: In t jaar 1797 zijn ik met mijn vader Sippe Yedes Tjaarda, naar zee gegaan met het Kofschip genaamt de 2 Gebroeders Groot 84 Lasten onder de Papenborger vlag, van Amsterdam in de Maand Mei Gelaaden met Huis of dakken Pannen naar Drontheim in Noorweegen, en zijn toen weder Gelaaden met Koffiboonen en Pijpkaneel weder te Amsterdam gekomen, en t schip Gelast en toen Het Schip op de Helling gehaalt, waar tot onze Groote verwondering een steen in t vlak zat, hadde de Steen er uit gegaan hadden wij met alle man weg geweest. En toen het schip…

 Posted by at 14:07

 Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.