nov 252010
 

Recent bezocht ik in Amsterdam een klein maar zeer interessant museum: het Schip in de Spaarndammerbuurt. Het is een complex sociale huurwoningen dat gebouwd is in de stijl van de

Amsterdamse School. Het voormalige postkantoor is het deel wat nu als museum fungeert, met aan de andere kant van het gebouw een modelwoning met toren die bezichtigd kan worden.

Een van de grondleggers van de Amsterdamse School en architect van het schitterende Amsterdamse Scheepvaarthuis, Johan Melchior (Jo) van der Meij, werd geboren op 19 augustus 1878 in Delfshaven. Zijn moeder was de ongehuwde vrouw Akke van der Meij uit Workum. Uit de publicatie in Sneuper nummer 97, juni 2010, over De families Edelman, Klaver en Van der Werff uit de Noordoosthoek van Fryslan, blijkt dat zeer waarschijnlijk de Dokkumer Frans Edelman zijn natuurlijke vader was. In 1910 koopt Van der Meij in het Limburgse Geulle een zestiende-eeuwse vakwerkboerderij. Gelijktijdig start hij in Amsterdam een architectenbureau. Vanaf dat moment pendelt hij tussen Geulle en Amsterdam.  Zie ook het project Retour Geulle-Amsterdam. Bij de verbouwing van zijn boerderij experimenteerde hij met de vormgeving die later de Amsterdamse School zou gaan heten.
 Posted by at 01:38

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.