nov 222010
 

Onlangs kreeg ik een tip van sneuper Tjeerd Inia over een oude brief van de familie Rosier uit 1798 in de database van het Geheugen van Nederland. Het bleek te gaan om een brief van Johannes Rosier aan zijn gelijknamige neef in Anjum: Geadresseerd aan ‘Monsieur / Mons. Johannes Rosier / Mr. Chirurgin & Vroedmeester / Tot / Anjum’. In het papier een watermerk met daarin een wapenschild waaronder ‘D & C Blauw’. De brief was gesloten met een rood lakzegel waarin een wapenschild met een geheven arm met zwaard..

Toen ik enkele dagen later voor de Wurkgroep Maritime Skiednis van de Fryske Akademy een Workshop Online Maritieme Bronnen gaf noemde ik dit voorbeeld. Het bleek dat een van de deelnemers aan de workshop, oud-burgemeester P.F. Visser deze Rosier in zijn voorgeslacht had. Een mooie (online) vondst dus! En aangezien Jeannette Tigchelaar van het Fries Scheepvaartmuseum ook deelnemer was, werd er gelijk een contact gelegd voor een bezoek.

Het invoeren van de naam Rosier in het zoekveld van Geheugen van Nederland levert nog veel meer mooie vondsten op. Zo is er ook een Album Amicorum van Johanna Rosier te Nijland en een brief van de eerdergenoemde Johannes Rosier aan zijn zoon Ids Rosier uit 1796 en nog een van 1799 naar zijn gelijknamige neef in Anjum. De moeite waard om zelf dus ook eens uit te proberen!

 Posted by at 12:37

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.