okt 112010
 

Op zaterdag 9 oktober werd er eindelijk weer eens in thuishaven Dokkum vergaderd door de Historische Vereniging Noordoost Friesland.
Vanaf 10 uur werd in De Posthoorn een DVD over Dokkum vertoond. De reacties op de DVD waren zeer positief, een film van bijna 100 jaar oud levert veel informatie uit die tijd. Om half 11 kwam de voorzitter met enkele mededelingen, o.a. dat een werkgroep een inventarisatie gaat maken van de archieven van de mairieën uit Dongeradeel in de Franse Tijd. Daarnaast noemde hij een aantal lezingen in het kader van de week van de geschiedenis.
Rond 11 uur konden de tassen uitgepakt worden om genealogische gegevens uit te wisselen. Vele mappen, laptops en boeken kwamen op tafel. Jan de Jager presenteerde de Nederlandse vertaling van Goedfrou foar it libben: Catharina Schrader, Vroedvrouw tegen wil en dank, en is bezig met een boek over Wierum. Hessel de Walle was er met zijn database met Friese inscripties van voor 1811, Ciska Hoekstra had weer mooie oude spullen meegenomen, Eimert Smits en Peter Osinga hadden veel informatie over de Osinga genealogie, Geert Leistra kwam met mappen vol “Hazenbergs” en Warner Banga presenteerde zijn nieuwe molenboek en had zijn gevelstenenboek in de aanbieding.

Na de lunch werden 3 groepen geformeerd die op excursie gingen naar het Admiraliteitshuis, het Dokkumer stadshuis of langs Dokkumer gevelstenen. Zelf ging ik naar het stadhuis omdat ik er nog nooit binnen was geweest. En het was zeer de moeite waard. Al in de hal begint de pracht met schilderijen van o.a. Hans Willem baron Van Aylva, Viglius van Aytta, en het prachtige schilderij van Gerard Wigmana met burgemeester Van Aitzema en mogelijk tsaar Peter de Grote. De Javaanse bediende is Filander de Baron, destijds 10 jaar oud, die later executeur (een soort politie-agent) werd in Dokkum. Ook werd een bijzondere inklapbare oude trap van schoorsteenvegers getoond. In de burgemeesterskamer hangen prachtige schilderijen, o.a. van Gosling Posthumus op schitterend goudleerbehang. Ook staat er een collectekistje voor de armen. Op de eerste verdieping kom je in de kamer waarin het College van Burgemeester en Wethouders vergaderd met een mooie schouw met tegeltableau. Vervolgens in een voorportaal van de huidige trouwzaal, de Groene Kamer, weer met goudleerbehang en een paar mooie schilderijen. Bovendien is er een monumentale schouw van rond 1610 door Jacob Lous. De Vroedschapskamer, ofwel de huidige trouwzaal, is van een ongelooflijke schoonheid. Schitterende muurschilderingen met allegorieën die de geschiedenis van Dokkum uitbeelden, een prachtige kroonluchter, plafond met gebeeldhouwde engeltjes en mooie oude stoelen.
Vervolgens gingen we weer naar beneden om de nieuwe raadszaal te bekijken, een moderne vergaderzaal met overal camera’s voor live-uitzendingen op de kabel. Tenslotte mochten we nog de ondergrondse gewelven in, waar in de stellingen nog enige foudralen van de Dokkumer schutterij lagen. Dank aan bode Simon Vellema, die op het laatste moment Max Posthuma moest vervangen!
Aansluitend was er nog even tijd om ook het Admiraliteitshuis te bezoeken waar Gerard de Weger een rondleiding gaf. Er was een mooie tentoonstelling over Dokkumer textiel en ook een interessante tentoonstelling over vondsten uit de tijd van Bonifatius, naast de meest recente tentoonstelling over Fries Realisme.

Om half 4 werd weer verzameld in De Posthoorn om na te praten over een mooie dag en om nog wat laatste gegevens uit te wisselen en contacten te leggen. De rondleiders werden bedankt, er was zelfs applaus voor de rondleiding van Warner Banga langs de gevelstenen. Alwaar weer een geslaagde ledendag! Voor een fotoreportage, zie ons Picasa foto-album.

 Posted by at 18:03

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.