okt 072010
 

Zoals u waarschijnlijk wel weet publiceert de Historische Vereniging Noordoost Friesland te Dokkum elk kwartaal haar ledenblad De Sneuper, in 68 pagina’s en een oplage van 480. Dat gebeurt al sinds de oprichting van de vereniging, ruim 20 jaar geleden, en resulteert in 2011 in de publicatie van het jubileumnummer 100. Hierin zullen vele unieke historische foto’s uit de regio verzameld worden. De laatste jaren wordt ook vaak een extra, vijfde, nummer gepubliceerd, in veel gevallen een themanummer.
Ook al weer een jaar of 10 is de vereniging actief op internet met een website, opgezet door Wiep-Klaas Smits. Deze site is een informerende bron waarop, naast de basisgegevens van de vereniging, o.a. ook verhalen uit De Sneuper en indexen van brongegevens worden gepubliceerd.
Sinds 2008 zijn we dit Sneuper Dokkum blog begonnen. Hierop verwijzen we in korte artikelen naar interessante bronnen voor de Friese genealoog en historicus, evenals lezingen en nieuwe boeken. Hoewel de nadruk op Noordoost Friesland ligt is het blog breder geörienteerd, waardoor het ook voor Friezen uit andere regio’s en bv maritieme onderzoekers interessant is.

De laatste jaren zijn naast blogs ook andere Sociale Media steeds populairder geworden, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. De vraag is dan in hoeverre het zinvol is voor een historische vereniging om daarop actief te zijn. Tenslotte blijft al het werk vrijwilligerswerk in de vrije uurtjes en die zijn vaak schaars.
Persoonlijk denk ik dat met name Twitter een toegevoegde waarde kan hebben. Niet alleen kun je via je verenigings-Twitter-account andere Twitteraars met vergelijkbare interesses volgen, je kunt zelf ook makkelijk gevolgd worden en korte berichten van maximaal 140 tekens publiceren. Dat kun je handmatig doen maar deels ook automatiseren door bijvoorbeeld een RSS Feed te koppelen. Voor het Sneuper Dokkum blog heb ik bijvoorbeeld de RSS Feed gekoppeld aan het Sneuper Dokkum Twitter account. Nu kost het wel enige tijd om een publiek van volgers op te bouwen maar dat gaat over het algemeen veel vlotter dan directe volgers voor je blog te krijgen. Nuance hierbij is wel dat directe volgers van een blog (in ons geval maar 9 personen) geen indicatie zijn van het werkelijk aantal bezoekers van je blog. Via Google Analytics, een gratis online analysepakket, kan ik o.a. zien dat we maandelijks zo’n 2700 bezoeken hebben van ongeveer 2100 personen (ofwel op jaarbasis 32.400 bezoeken van ruim 25.000 bezoekers). En nu ik toch bezig ben: hiervan komt bijna tweederde op de site via zoekmachines en zo’n 25% via verwijzende sites. Geografisch is 92% afkomstig uit Nederland, 2% uit België en komen er uit de USA, Canada en Duitsland nog elk ongeveer 1%.

Het leukste aspect van Twitter vind ik eigenlijk eentje die indirect werkt. Zelf heb ik al langere tijd een iPhone (waarvoor we trouwens al een mobiele versie van dit blog hebben) en sinds kort mag ik ook wel eens met een iPad spelen. Dat is een soort iPhone die alleen ruim 6x zo groot (iets kleiner dan A4) is en waarmee je (nog) niet kunt bellen. Door zijn formaat is de iPad vooral geschikt als zogenaamde E-book (digitaal boek) reader, ofwel een scherm waarmee je op de bank makkelijk boeken en artikelen kunt lezen.
Net als de iPhone werkt de iPad ook met apps (=applicaties, kleine programmaatjes) en een touch-screen (dus geen los toetsenbord maar door aanraking van het scherm zet je acties in beweging). Een van de meest interessante tot nu toe vind ik Flipboard (filmpje met uitleg). Deze app gebruikt Twitter of Facebook om een digitaal ‘social’ virtueel magazine te maken waar je makkelijk en plezierig doorheen bladert en bv Sneuper filmpjes van YouTube integreert.
Voor het Sneuper Dokkum blog/ Twitter krijg je dan zoiets als op de foto bij dit artikel. Nu begrijp ik ook wel dat voorlopig maar een beperkt aantal mensen een iPad heeft en dus het gebruik niet enorm zal zijn. Maar het biedt wel een blik in de toekomst, waarin we, veel meer dan nu, gebruik zullen maken van iPad-achtige schermen waarmee we nieuws, foto’s en films tot ons nemen. Dat scheelt uiteindelijk een hoop bomen en geeft bovendien een veel scherper en actiever beeld. Het kon minder zou mijn Groninger familie zeggen.

Oh ja, en mocht je al op Twitter zitten, volg dan http://twitter.com/sneuperdokkum .
(Twitter is gratis en kun je ook gebruiken om alleen interessante berichtjes te volgen zonder zelf wat te berichten/twitteren).

Niet vergeten: aanstaande zaterdag 9 oktober Sneuper Dokkum IRL: in real life, ofwel de ledendag van de Historische Vereniging Noordoost Friesland. En dat is toch eigenlijk het leukste! Een dag waarop ’s ochtends vanaf 10 uur vergaderd wordt en de laatste ontwikkelingen binnen de vereniging besproken worden. Vervolgens kan onderling informatie uitgewisseld worden, dus neem uw mappen, boeken, foto’s en laptops mee! Na de lunch is er keuze uit 3 excursies: Admiraliteitshuis, rondleiding in het oude stadhuis en een gevelstenen-wandeling. Voor elk wat wils dus. En dat alles vanuit de Posthoorn in hartje Dokkum.

 Posted by at 09:30

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.