okt 022010
 

Met het project AlleFriezen.nl is begonnen om van de Friese gemeenten, naast de bekende basisgegevens in http://www.tresoar.nl/ ook de scans van de akten van de Burgerlijke Stand beschikbaar te maken. Dat is voor vele gemeenten een mooie vooruitgang maar Noordoost Friesland komt er daarbij bekaaid vanaf. In ieder geval zijn de (voormalige) gemeenten Oostdongeradeel, Westdongeradeel, Dokkum, Dantumadeel, Kollumerland en Ameland nog niet vertegenwoordigd in AlleFriezen.nl.

Gelukkig brengen hier de Mormonen uitkomst, en dat voor vrijwel geheel Friesland. Ook zij zijn begonnen

online scans beschikbaar te stellen en daar zitten de gemeenten uit Noordoost Friesland wel bij!
Ik berichtte er al eerder in augustus over maar heb de site toen niet echt diepgaand bekeken. Dankzij een tip van Richard Keijzer op het Tresoar Genealogie-forum blijkt dat de site in beta-test van Familysearch.org de scans nu al heel veel gratis online heeft gezet. Zo werkt het:
– ga naar http://www.familysearch.org/
– klik op de tekst Europe of “All Record Collections”
– ga een eind naar beneden en klik op “Netherlands, Civil Registration, 1792-1952”

– Browse through images
– kies dan provincie Friesland
– en dan de gewenste gemeente
Zo kun je vervolgens bladeren door de Burgerlijke Stand, dus geboorte, huwelijk (inclusief vaak Huwelijkse Bijlagen!) en overlijden van ca. 1811-1910.
Directe links:
Oostdongeradeel 
Westdongeradeel 
Dokkum
Dantumadeel 
Kollumerland 
Ameland 

Update: Er vinden regelmatig wijzigingen plaats in de URL’s van de scans van de Mormonen. Een site die dit zo veel mogelijk bijhoudt en een specifieke Friesland pagina heeft is http://www.genver.nl/fs/indexfr.htm

 Posted by at 00:13

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.