okt 182010
 
Vereniging Vrienden Noordpolderzijl stuurde mij (en vele anderen) bijgaand bericht. Jaren geleden ging ik regelmatig met mijn moeder op zondagmiddag naar het Zielhoes aldaar, bijvoorbeeld voor een mooi muziekoptreden. Het prachtige getijdenhaventje in de kop van de provincie Groningen aan de Waddenzee ademt nog de rust en ruimte van weleer.
Dit is het bericht:

De dreiging is nog niet voorbij, de ‘Slag om Noordpolderzijl’ nog niet gewonnen. Alhoewel de gemeente Eemsmond stelt het Projectplan Zielhoes (http://www.noordpolderzijl.nl/projectplan_zielhoes.pdf) nog een keer tegen het licht te zullen houden, persbericht:  http://www.eemsmond.nl/index.cfm?sid=135&pid;=530&itemid;=144&contentItemid;=1489 lijken de plannen voor het gigantische accommodatiegebouw nog steeds overeind te staan. Wel is de goothoogte verlaagd van 5 naar 3 meter, maar de hoogte van het complex is nog immer 8 meter (lengte ruim 30 m. en breedte ruim 9,50 m.) Sinds kort staat het aangepaste ontwerp op de website van de gemeente Eemsmond. Dit ontwerp is te vinden middels voorgaande link.

Maar kennelijk gaat er onder druk van publiek en media nagedacht worden over de upgrading van Noordpolderzijl en over de wijze waarop ’t Zielhoes ingericht zou moeten gaan worden. Het moge duidelijk zijn dat wij als vereniging vinden dat er zo weinig mogelijk veranderd dient te worden. Geen inrichting met een modern tintje, geen uitbreiding met een restaurant, geen ‘streekproducten’, gewoon houden zoals het is en de huidige uitbater als huurder handhaven.

Na publicaties in het Dagblad van het Noorden, Trouw en uitzendingen van KRO’s Brandpunt en bij Hart van Nederland stromen de nieuwe leden binnen. Inmiddels noteerden wij al ruim 2300. De leden die zich via email hebben aangemeld verzochten wij om de gemeente Eemsmond een brief of email te sturen en daarin kenbaar te maken wat hun grieven tegen de modernisering en ‘upgrading’ van Noordpolderzijl zijn. Aan die oproep is inmiddels op grote schaal gehoor gegeven en alle reacties kort samenvattend wil iedereen vooral behouden wat we hebben. Noordpolderzijl ademt een sfeer uit en roept een gevoel op dat alleen daar te vinden is.

Daar begrijpen onze bestuurders maar niets van. Dat wadlopers zich willen afspoelen bij een wasbak of in de poel bij het gemaal vinden ze niet meer van deze tijd en of deze wadlopers het nu willen of niet, douches zullen er komen, kleedkamers, een museaal gedeelte, slaapplaatsen voor buschauffeurs, wasmachines, wasdrogers. Nu is op een douche en toilet niets tegen (dat hoort bij een haven waar havengeld wordt geheven), maar dat kan naar onze overtuiging op zeer beperkte schaal.

Ook u willen we oproepen om uw eventuele grieven tegen het Projectplan Zielhoes en het accommodatiegebouw kenbaar te maken en om in uw eigen woorden aan de gemeente Eemsmond uit te leggen waarom u tegen dat plan bent.
U kunt dat per email doen naar algemeen@eemsmond.nl (wilt u een cc sturen naar info@vrienden-noordpolderzijl.nl ?), per post kan dat naar Gemeente Eemsmond, Postbus 11, 9980 AA UITHUIZEN (een kopie graag naar Ver. Vrienden Noordpolderzijl, Wadwerderweg 6, 9988SX USQUERT) U bewijst Noordpolderzijl daar naar wij hopen een dienst mee, want zoveel te meer protesten de gemeente bereiken, zoveel te beter.

KOM ZONDAG 24 OKTOBER NAAR NOORDPOLDERZIJL !

Alhoewel wij de rust op Noordpolderzijl koesteren willen we voor 1 maal laten zien voor hoeveel mensen Noordpolderzijl bijzondere betekenis heeft. Op initiatief van oud TV presentator en verslaggever Wibo van de Linde wordt er die dag een benefietconcert georganiseerd. Wibo speelt in een jazzcombo met de naam ‘Out of Nowhere’ (zie http://www.muziekbiediek.nl) waarin ook de bij kenners bekende trompettist Eddie Engels.

Wibo is zeer betrokken bij het wel en wee rond Noordpolderzijl. De opbrengsten van deze dag (consumptieverkoop, vrijwillige donaties) komen ten goede aan de uitbater van ’t Zielhoes om zodoende een bijdrage te leveren aan de inmiddels torenhoge juridische kosten die zijn gemaakt om uitzetting uit ’t Zielhoes te voorkomen. Een hoge opkomst draagt bovendien in de lopende procedure bij om het publiek belang aan te tonen om de zaken vooral te laten zoals ze zijn. Herstel de oude sluis, repareer steigers en meerpalen, maar verder vooral handen af van Noordpolderzijl!

Om iedereen kennis te laten nemen van de omvang van het ‘multifunctionele onderkomen voor wadlopers’ zullen wij deze dag op de geplande locatie een tent plaatsen van 30×10 meter (de hoogte halen we echter niet maar zullen we op andere wijze zichtbaar maken). In de tent onderdak voor het geval ons ruig herfstweer ten deel valt, maar ook het benefietconcert zal daar via een scherm te volgen zijn. We willen deze dag dan ook een ledenbijeenkomst laten zijn waar gelijkgestemden samen komen om door hun aanwezigheid te protesteren tegen de plannen van de gemeente Eemsmond. Het muziekoptreden begint om 15:00 uur (mogelijk iets eerder) en we zijn nog bezig enige nadere invulling te geven aan de dag. Hierover berichten we in de week voorafgaand aan 24 oktober. Vanaf 10:00 uur gaan ’t Zielhoes en de tent los.

Uiteraard zijn ook mensen die (nog geen) lid zijn van harte welkom om hun steun te betuigen. Zoveel te meer zielen, zo veel te meer vreugd. Want om ‘ziel’ gaat het hier. Aanmelden als lid kan via het emailadres info@vrienden-noordpolderzijl.nl
Vereniging Vrienden Noordpolderzijl, http://www.vrienden-noordpolderzijl.nl/

 Posted by at 09:57

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.