okt 012010
 
Expositie in het Admiraliteitshuis over 25 jaar kunstenaarsvereniging Fria.

In museum het Admiraliteitshuis in Dokkum is vanaf zaterdag 2 oktober de expositie ‘Fries Realisme, 25 jaar kunstenaarsvereniging Fria’ te bezichtigen. Naar aanleiding van het jubileumjaar hebben 8 bij de Fria aangesloten kunstenaars werk gemaakt dat tot eind november in het museum te zien is.

De exposanten zijn kunstenaars die verwantschap voelen met kunstuitingen die hun grondslag kennen in het Realisme, een kunststroming die ontstond rond 1850 waartoe Millet en Courbet gerekend kunnen worden.
De deelnemende exposanten zijn: Hennie Dijk – Stel, Ineke Ekkers, Eduard Frieser, Rein Halbersma, Jaqueline Knol, Wim Kroon, Willem Mook en Rein de Vries.

Hennie Dijk toont een serie aquarellen met het VOC verleden als uitgangspunt. Ineke Ekkers toont ruimtelijke objecten waarin plantaardige vormen zijn verwerkt. Willem Mook schilderde de Schenkenschans bij Leeuwarden op kunstmatige hoogte. Rein Halbersma toont winters aandoende doeken van o.a. het gezicht op een zadeldakkerkje omgeven door een muur van bomen en een havenstelling.
Ter gelegenheid van het jubileumjaar is het boek ‘Friese vrijheid’ uitgegeven. Een overzicht van 25 jaar vereniging met veel beeldmateriaal van het werk van 42 Fria-leden.

Fries Realisme, 25 jaar kunstenaarsvereniging Fria is te zien van 1 oktober t/m 27 september 2010.

 Posted by at 11:34

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.