okt 312010
 
In het digitale archief van Tresoar zitten enkele interessante dossiers van strafzaken, zoals de zaak Hogerhuis en de zaak Eije Wijkstra. Mijn vader, die opgroeide in het grensgebied van Groningen en Friesland, vertelde mij vroeger al over deze man die in Doezum, gemeente Grootegast, vier politiemannen vermoordde. Het maakte in die tijd veel indruk, zelfs op landelijk niveau.
Eije Wijkstra (1895-1941) was een los werkman die voornamelijk met muziek zijn kost probeerde te verdienen.
Hij had een verhouding met een getrouwde vrouw, Aaltje Wobbes-Van der Tuin. Zij had haar kinderen in de steek gelaten, waardoor er op 18 januari 1929 opdracht gegeven werd om de vrouw bij Eije Wijkstra weg te halen. Daartoe werden twee gemeenteveldwachters en twee rijksveldwachters op het huis afgestuurd. Toen de veldwachters bij het huis aankwamen werden zij door Eije Wijkstra met een karabijn beschoten. Alle vier de veldwachters werden gedood, en van drie werd ook nog de hals doorgesneden. Wijkstra werd in eerste instantie tot levenslang en daarna tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De zaak is verfilmd door Pieter Verhoeff onder de titel Het Teken van het Beest.
Hoe Eije Wijkstra zelf op de zaak terugkeek kunt u lezen op de site van de Blokhuispoort.

Sneuper Martinus Jongsma heeft een deel van de kwartierstaat van Eije Wijkstra uitgezocht.
U kunt het dossier Eije Wijkstra doorbladeren via deze link.

Interessant is ook om de index op de rolboeken door te kijken. In de database van het Strafrechterlijk Archief vindt u gegevens over personen die als gedaagde zijn verschenen voor de arrondissementsrechtbanken van Heerenveen, Leeuwarden of Sneek.

 Posted by at 16:01

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.