sep 092010
 

Vandaag was het uitgebreid in het nieuws. Een Utrechtse student geschiedenis heeft in het Westfries Archief in Hoorn het oudste aandeel ter wereld ontdekt. Mediatechnisch was het handig aangepakt. Er stond een tentoonstelling klaar in het Westfries museum, met speciale aandacht voor de geschiedenis van de twee West-Friese Kamers van de VOC, Enkhuizen en Hoorn.
En enkele dagen van tevoren waren de media al gewaarschuwd dat er een bijzondere vondst rond de VOC zou worden onthuld. En vandaag was het dan zover. De burgemeester van Enkhuizen, de student en de directeur van het Westfries Archief, Dirk Dekema, presenteerden de vondst van een VOC-aandeel dat dateert van 9 september 1606. Er was tot enkele jaren geleden een aandeel van enkele weken latere datering in het Stadsarchief Amsterdam maar dat werd gestolen en wordt nu door een groep Duitse beleggers voor een groot bedrag te koop aangeboden.

Het archief heeft de vondst aangegrepen om, o.a. door een leuk filmpje en een prachtige website, http://www.oudsteaandeel.nl/ , het leuke van archiefonderzoek onder de aandacht te brengen. Een mooie aansporing om ook eens achter uw computer vandaan te komen en in echte oude papieren in een echt archief te zoeken. Ben benieuwd wanneer er weer eens iets in het Streekarchief te Dokkum ontdekt wordt!

 Posted by at 22:35

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.