sep 082010
 

Ooit het boek ‘Veroordeeld in Friesland’ , criminaliteitsbestrijding in de eeuw der verlichting van A.H. Huussen jr. gelezen? Er staan diverse namen in van Noordoost Friezen, vooral van de rechtzaakjes voorkomende in de ‘Memoriaalboeken van de Vertrekkamer’. Daar werden alle mogelijke kleinere zaken door twee raadsheren mondeling afgedaan. De namen van betrokkenen kom je niet tegen op de cd-rom die bij het boek ‘Archief Hof van Friesland’ zit. Wel wordt er op pagina 63 iets meer over de Vertrekkamer verteld. De meeste rechtzaken beslaan slechts één pagina.

Ons redactielid Piet de Haan vond in het boek zijn voorouder Jan Pieters de Haan genoemd rond 1800 en in dezelfde periode ook de herbergier en sluiswachter van Ezumazijl, Taede Taedes. Hij komt erin voor als hij verwikkeld raakt in een proces waarin de voordochter van zijn vrouw Janke Douwes slachtoffer is van haar wat gewelddadige moeder.

Zoek het boek eens op bij Tresoar en wellicht staan er ook voor u nog leuke aanvullingen op de genealogie in.

 Posted by at 13:34

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.