sep 042010
 
Vrienden van het Centraal Bureau voor Genealogie ontvingen weer het kwartaalblad Genealogie. Deze keer wordt ook eenmalig een groot aantal exemplaren van het tijdschrift verspreid via Nederlandse archieven, om mensen kennis te laten maken met StamboomNederland en het TV-programma Verborgen Verleden.

In dit nummer o.a.:

Wie denken ze wel dat ze zijn?
De Britse tv-serie Who do you think you are? is al jarenlang een doorslaand succes. Nu komt er eindelijk een Nederlandse variant van deze succesformule waarbij de afkomst van een celebrity voor het voetlicht wordt gebracht.
Op zondag 26 september start op Nederland 2 Verborgen Verleden. Het Centraal Bureau voor Genealogie deed het onderzoek voor het programma en is verantwoordelijk voor het Stamboomboek dat bij de serie verschijnt en wordt uitgegeven door Uitgeverij Waanders. Als u voor 1 december 2010 Vriend van het CBG wordt krijgt u het boek gratis! Aanmelden kan online via het aanmeldformulier. U krijgt dan ook het Jaarboek CBG en 4 keer per jaar het blad Genealogie, evenals toegang tot de Digitale Studiezaal met een gebruikerstegoed van 500 eenheden en korting op overige diensten en publicaties. Dat weegt zeker op tegen de jaarlijkse contributie van 38,75.
In het televisieprogramma gaan de makers samen met een bekende Nederlander op zoek naar zijn roots. Voor de Noorderlingen zijn de afleveringen interessant met schrijver Tommy Wieringa, die de geëmigreerde familie van zijn Groningse moeder Wiersema opzoekt in Michigan, en Youri Mulder, die o.a. zijn voorouders in het Groninger Oldambt naspeurt. Voorlopig staat er nog geen bekende Fries op het programma.

Stamboom Nederland

In september lanceert het CBG de website StamboomNederland. Genealogen kunnen hier de resultaten van hun stamboomonderzoek duurzaam onderbrengen via het uploaden van een Gedcom-file (bv uit Aldfaer, van Anne van der Ploeg) of het handmatig invoeren in een webapplicatie. Rob van Drie, zelf nauw betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe site, vertelt over de mogelijkheden van StamboomNederland.
Van heiligen naar helden
In de vorige twee afleveringen van Genealogie liet Kees Kuiken het een en ander zien van de memoriecultuur in Nederland: het georganiseerde en geïnstitutionaliseerde herinneren en gedenken door de eeuwen heen. Dit keer kijkt hij naar de ‘nationalisering van de memoriecultuur’ in de negentiende eeuw, oa. via voorbeelden van de Groninger grootindustriëlen Scholten en het Friese St.Christophorileen tot Oldehove te Leeuwarden en van de daaraan verbonden Weijenbergh-Gorter-Sinia Stichting. Hij stelt tevens vast dat privé- en familiestichtingen ondanks deze ontwikkeling populair bleven – ook nu nog.

Verder zoals gebruikelijk o.a. de rubriek Nieuws, de bijlage Gesignaleerd over boeken en andere publicaties en de lezerscolumn Familiekroniek. Nieuw zijn de columns Favoriete Voorouder en Memo.

 Posted by at 09:03

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.