sep 222010
 
Aanstaande zaterdag 25 september 2010 organiseert NGV Friesland in het Historisch Centrum Leeuwarden een lezing over Friezen als slaven in Turkije en Noord-Afrika. Deze gebieden werden in de 17e en 18e eeuw doorgaans Barbarije genoemd. De lezing wordt gegeven door mevrouw J. Krijnen-Holzhaus, die de nodige verhalen over Friese slaven verzameld heeft. Aanvang 13.30 uur.
Specifiek voor Noordoost Friesland ben ik ook al enige tijd bezig met het verzamelen van verhalen die in ons blad De Sneuper gepubliceerd zullen worden.
In november komt bij de Walburg Pers, in samenwerking met het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam en het Maritiem Museum Rotterdam, een boek uit, gelieerd aan dit onderwerp, Kapers & Piraten, Schurken of Helden?
Met name de Diaconieboeken geven regelmatig bericht van collectes ter lossing van slaven die ‘bij den Turck gevangen’ zijn, of zelfs in ‘Tartarije’. Helaas worden vaak geen namen genoemd en zijn de collectes ook regelmatig voor anonieme mensen die uit een geheel ander gebied van Friesland of zelfs daarbuiten komen. Heeft u zelf nog vondsten of suggesties op dit gebied, laat het me weten via de mail.
 Posted by at 08:45

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.