sep 162010
 

Tresoar meldt het volgende: Donderdag 16 september wordt het project Erfgoed van de Oorlog in Amsterdam afgesloten. Tijdens de slotconferentie wordt onder meer de landelijke website met dagboeken uit de oorlogsjaren gepresenteerd. Het Verzetsmuseum Friesland en Tresoar in Leeuwarden hebben voor dit project hun collecties en archieven doorgespit waarbij bijna honderd dagboeken te voorschijn zijn gekomen. Meer dan vijftig van deze ‘Friese’ dagboeken zijn vanaf aanstaande donderdag te zien en te lezen op de website http://www.hetgeheugenvannederland.nl/ .

De dagboeken geven een beeld van de oorlogsjaren, van de verschrikkingen, maar ook van het alledaagse leven. Zo schrijft de twaalfjarige Adri Meindersma uit Huizum over zijn verblijf in Rotterdam in de meidagen van 1940 en over het bombardement dat hij in de verte ziet. De Sneker Anne Zijlstra houdt een dagboek bij van zijn tewerkstelling in het Duitse Kassel en de schrijver Eelke Simens de Jong beschrijft in het Fries onder meer zijn vele bezoeken aan familie en vrienden. De dagboeken brengen de tijd van toen op een aansprekende manier dichterbij. Daarom is het ook een bron die bijzonder geschikt is voor gebruik in het onderwijs.

De ontsluiting van de dagboeken is een van de resultaten van het subsidieprogramma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van VWS. Het project als geheel is van grote waarde geweest voor het Friese erfgoed van de oorlog. De collecties en archieven van het Verzetsmuseum en Tresoar hebben een face-lift gekregen en zijn voor belangstellenden nu gemakkelijker toegankelijk door middel van verschillende websites. Tal van activiteiten zijn de afgelopen periode door het Verzetsmuseum en Tresoar uitgevoerd. Zo zijn foto’s, affiches, topografische kaarten en tekeningen uit de jaren 1940-1945 gescand, zuurvrij verpakt en voor een groot deel nu online te bekijken. Archieven uit dezelfde periode zijn beter toegankelijk gemaakt. Het Verzetsmuseum heeft interviews gehouden met Friese oorlogskinderen en doet onderzoek naar de manier waarop de oorlog in musea wordt verbeeld.

De komende jaren blijven Tresoar en het Verzetsmuseum werken aan het verbeteren van de toegankelijkheid van hun oorlogscollectie. Dat betekent dat beide instellingen inzetten op een actieve en passieve conservering, beschrijving en digitalisering van het bijzondere oorlogsmateriaal, het vastleggen van verhalen en het doen van onderzoek.

De diverse projecten in Friesland zijn naast het ministerie van VWS mede mogelijk gemaakt door het VSB-fonds, het Je Maintiendrai-Fonds, de Stichting Friesland 1940-1945 en de Stichting Sneek 1940-1945.

HZ: Zie ook http://www.tweedewereldoorlog.nl/ voor veel digitale informatie over de Tweede Wereldoorlog!

 Posted by at 10:07

  One Response to “Friese oorlogsdagboeken online”

  1. Ik heb uit een nalatenschap een boekje gekregen: Fietsend Verzet, Tiny van Workum, Koerierster in de Zuidwesthoek. maart 2003, eerste druk

    Misschien heeft u belangstelling voor dit boekje?

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.