aug 202010
 

In de loop der tijden zijn talloze historische gebouwen en machines verdwenen. Door brand, sloop of andere reden. Maar soms zijn deze gebouwen niet verloren gegaan. In het Openluchtmuseum in Arnhem (een aanrader voor een dagtochtje!) staan diverse gebouwen en machines uit Noordoost Friesland.
Zo is de oude zuivelfabriek Freya uit Veenwouden uit 1879 met stoommachine (zie de foto hiernaast) en al naar Arnhem verplaatst. En daar wordt het nog actief in stand gehouden! Op de website staat in het Overzicht met gebouwen ook bv nog een Boktjasker uit Wouterswoude uit 1875, en een Woudhuisje/Waldhuske uit Akkerwoude (van rond 1860).
Overigens staan er een paar prachtige Waldhuskes in Noordoost Friesland zelf bij elkaar in Openluchtmuseum De Sukerei in Damwoude.
Friesland is verder nog vertegenwoordigd in Arnhem met een heuse kop-hals-romp-boerderij uit Midlum, een spinnenkopmolen uit Gorredijk en een interieur uit Hindeloopen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de enorme collectie met in depot textiel, tegels, keramiek, ketels, klokken, speelgoed, blik, prenten en wagens en karren, ongetwijfeld met veel spullen uit Friesland. Het zou mooi zijn als dat eens online doorzoekbaar zou zijn met foto’s en beschrijving. Enfin, het Openluchtmuseum is een bezoekje dus meer dan waard voor Friese Sneupers!

 Posted by at 14:22

  2 Responses to “Noordoost Friesland in Openluchtmuseum Arnhem”

  1. Links werken helaas niet meer.

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.