aug 152010
 
Bij historische stripboeken kun je denken aan oude uitgaven van stripboeken maar dat bedoel ik niet. Het gaat mij juist om nieuwe stripboeken, maar over een oud, historisch onderwerp. Zelf vind ik ze een verrijking van verhalen die je meestal wel kent uit de letterboeken. Het geeft toch een extra dimensie en de mogelijkheid je fantasie te ijken aan de interpretatie van de tekenaar. Ook educatief denk ik dat hiermee richting kinderen een gevoelige snaar kan worden geraakt.
Zo heb ik zelf een paar stripboeken van Gilles de Geus, zoals die over het Smeerenburg van de walvisvaarders uit de 17e eeuw en die over VOC-schip Batavia. Een nog mooiere uitgave over de Ondergang van de Batavia is die waarin een uitgebreid beeld wordt geschetst van Jeronimus Cornelisz, de Dokkumer apotheker die als onderkoopman aan boord was en zich tot wreed leider ontpopte.

Een Amerikaanse versie van een Nederlands verhaal is Journey into Mohawk Country over de 23-jarige Harmen Meyndertsz van den Bogaert die in 1634 diep de Hollandse kolonie nabij Nieuw Amsterdam (New York) in trok.
En enige jaren geleden liet het gemeentebestuur van Dongeradeel een stripboek maken getiteld Om mekaar in Dokkum. Niet zozeer een historisch onderwerp maar de publicatie leidde tot de nodige ophef! Ook leuk.

 Posted by at 13:59

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.