jul 182010
 

De expert op het gebied van oude grafstenen in Friesland, Hessel de Walle, ‘ontdekte’ tijdens het recente Friese Tsjerkepaad (kerkenpad) een grafsteen in de kerk van Berlikum waarover tot nu toe weinig bekend was. Het is de grafsteen van de moeder van Pieter Stuyvesant, oud-gouverneur van Nieuw Amsterdam, het latere New York. Zij overleed in 1625 toen de vader van Pieter, de uit Dokkum afkomstige Balthasar, predikant was in de plaatselijke kerk, waar hij in 1622 benoemd was. Pieter moet toen zo’n 14 jaar geweest zijn.
De steen in de De Koepelkerk aan de Tsjerkestrjitte 2 is goed bewaard gebleven en kwam onlangs weer tevoorschijn van onder de houten vloer. Het bevat de volgende tekst (met Latijns vers):
Ao 1625 den 2 maij sterf d eerbare Margareta Hardenstein out 50 iaren en was d echte huisvrouwe va Balthasar Stuijfsant, i chr dienaer in sijn gemeinte toe Belcum.

Nascentes morimur, morientes vivimus, illud
Intulit alter Adam, hoc contulit alter Adam
Christe veni, vidi, vince tuis, tibi vincere morti
Mortuus ut poteras, mortem ab olendus ades
Sic rubra terra siam macula sire idayyalos [met Griekse letters], et fir

Mors iurrosa mihi, vitaque Christe sies

De website van Hessel de Walle met alle Opschriften in Friesland van voor 1811 is voor vele genealogen een interessante bron. Het is gekoppeld aan zijn meesterlijke boek Friezen uit vroeger Eeuwen.

 Posted by at 16:22

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.